Sărăcia de lux cu cheltuială se ține

Parcă a fost un vis. Mergeam cu moneda la cabina telefonică și eventual așteptam să-și termine convorbirea vreun om mai iute din fire sau pe cineva care avea timp cu nemiluita.
 

Auzeam tot soiul de convorbiri ciudate, cu pene de gâscă (măi, măi) sau rețete cu ciuperci. Asta până când ne apucau nervii și trăgeam cu pumnul în ușa de sticlă doar, doar cel aflat înăuntru ne-o simți și nouă prezența. Pentru a avea telefon fix la domiciliu trebuia să depui o cerere și să aștepți câțiva anișori până când ți-o veni rândul. Băi, nene, telefonul fix nu era așa, de nasul oricui ori, mai bine spus, rânduiala era sofisticat făcută. Mda… Cabina telefonică, aflată la îndemână, la colț de stradă era soră cu românul. Dacă erai fericitul posesor al unei fise de 25 de bani (na-ți-o bună că ți-am dres-o!) puteai vorbi cât îți poftea inimioara. De aici și înclinația cetățenilor de a-și dezvolta abilitățile culinare discutând la telefon. Pe urmă lucrurile s-au mai schimbat, în sensul că telefonul îți înghițea fisa tocmai când aveai de comunicat probleme esențiale pentru întreaga ta existență. Dacă începeai să te scotocești prin buzunare pentru o nouă fisă, corul de așteptători te bruia mai rău decât securitatea. Telefoanele publice ne fac astăzi parcă șmecherește cu ochiul. ,,Cine am fost și ce-am ajuns!”, par a spune. Dacă ai norocul sau curiozitatea să găsești vreunul care funcționează și vrei să te ,,spovedești’’ cu cartelă, în public, devii poate mai bizar decât o mătușă de la munte, care își scoate telefonul mobil din traista cu franjuri și pătrățele. (Modele populare completează în mod fericit efectul tehnologiei.) Parcă este un vis. Avem telefoane mobile prin toate sertarele. Ne dedublăm și trăim parcă într-o schizofrenie generală, așteptându-ne pe noi înșine să terminăm convorbirea. Când vine factura umflată parcă altul ar fi vinovatul…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: