Și folclorul s-a remaiat, reșapat etc. potrivit situației, rezultând prea frumoase născociri de genul „Dragobetele vestește/ Primăvara că sosește/ Și-un prieten te iubește! Și-ți trimit din depărtare/ Un gând bun și-o sărutare…” (cu precizarea că ultimele două versuri provin din creații similare de prin albumele de la mijlocul veacului trecut). Urările au fost de asemenea reciclate: „Să-ți aducă Dragobetele un an plin de bucurii, fericire, sănătate și multă izbândă în tot ceea ce ți-ai propus! Să fii iubită/ iubit și să-l/ o iubești înzecit pe cel/ cea care îți va deveni soț/ soție!”… …Așadar, cine ar mai putea zice că nu ne modelăm, nu ne prefacem? Și poate că acesta este doar începutul. S-ar putea prevedea, la o adică, și resuscitarea altor momente pierdute, tot în relație cu amorul, precum Săptămâna nebunilor dinainte de postul mare când, zicea S. Fl. Marian, numai nebunii pornesc a se însura, numai proștii și urâții dau zor să se ia; pe când cei cuminți… Da, pe când cei cuminți?
La câte rămânem inerți, încremeniți, dar și la câte ne înnoim… Iată, în compensație la sărbătoarea altora (și aceea cu un pronunțat profil contemporan) și într-o notă patriotardă de club, de tejghea sau rețea de socializare, cei care l-au vrut l-au avut din nou pe Dragobete. Nu pe cel de odinioară, dinspre care doar folcloriștii, filologii, etnologii și antropologii mai au vești, ci pe unul nou-nouț, croit conform epocii: pentru a susține „iubiri românești” sub lampioane chinezești, cu însoțiri de-o seară ori de-un ceas.
Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!
Comentarii