Și-ți trimit din depărtare…

La câte rămânem inerți, încremeniți, dar și la câte ne înnoim… Iată, în compensație la sărbătoarea altora (și aceea cu un pronunțat profil contemporan) și într-o notă patriotardă de club, de tejghea sau rețea de socializare, cei care l-au vrut l-au avut din nou pe Dragobete. Nu pe cel de odinioară, dinspre care doar folcloriștii, filologii, etnologii și antropologii mai au vești, ci pe unul nou-nouț, croit conform epocii: pentru a susține „iubiri românești” sub lampioane chinezești, cu însoțiri de-o seară ori de-un ceas.
 

L.D. CLEMENT

Și folclorul s-a remaiat, reșapat etc. potrivit situației, rezultând prea frumoase născociri de genul „Dragobetele vestește/ Primăvara că sosește/ Și-un prieten te iubește! Și-ți trimit din depărtare/ Un gând bun și-o sărutare…” (cu precizarea că ultimele două versuri provin din creații similare de prin albumele de la mijlocul veacului trecut). Urările au fost de asemenea reciclate: „Să-ți aducă Dragobetele un an plin de bucurii, fericire, sănătate și multă izbândă în tot ceea ce ți-ai propus! Să fii iubită/ iubit și să-l/ o iubești înzecit pe cel/ cea care îți va deveni soț/ soție!”… …Așadar, cine ar mai putea zice că nu ne modelăm, nu ne prefacem? Și poate că acesta este doar începutul. S-ar putea prevedea, la o adică, și resuscitarea altor momente pierdute, tot în relație cu amorul, precum Săptămâna nebunilor dinainte de postul mare când, zicea S. Fl. Marian, numai nebunii pornesc a se însura, numai proștii și urâții dau zor să se ia; pe când cei cuminți… Da, pe când cei cuminți?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: