Prelucrarea lemnului și construcțiile, în topul accidentelor de muncă

> Anul trecut, 8 suceveni și-au pierdut viața în evenimente legate de serviciu, cu 2 mai mulți comparativ cu anul 2012 > Însă situația este cu mult sub nivelul din 2011, când accidentați mortal au fost 18 lucrători
 

În județul Suceava, accidentele de muncă urmează o tendință de diminuarea numerică. Așa rezultă dintr-o informarea a Inspectoratului Teritorial de Muncă, potrivit căreia anul trecut s-au înregistrat 58 de accidentați, față de 67 în 2012 și 87 în 2011. În schimb, pe parcursul anului trecut, 8 suceveni și-au pierdut viața în evenimente legate de serviciu, cu 2 mai mulți comparativ cu anul 2012, însă cu mult sub nivelul din 2011, când accidentați mortal au fost 18 lucrători. Cei mai mulți accidentați au fost înregistrați în industria prelucrării lemnului; construcții; transporturi și exploatarea forestieră. În urma controalelor efectuate la angajatorii cu risc crescut de accidentare, aflăm că au fost constatate o serie de neconformități pentru care s-au dispus măsuri cu termene de remediere. Principalele abateri depistate se leagă de neevaluarea riscurilor pentru securitatea și sănătatea în muncă; lipsa instrucțiunilor proprii pentru aplicarea reglementărilor de securitate; neefectuarea controlului medical la angajare, cât și al celui periodic. Pe de altă parte, s-a constatat că nu sunt respectate reglementările legale privind amenajarea locurilor de muncă pentru lucrul la înălțime; că lucrătorii nu poartă salopete și căști de protecție, săpăturile și demolările fiind executate fără luarea măsurilor corespunzătoare de protejare a muncitorilor. „În acțiunile de control, inspectorii de muncă folosesc o dublă abordare care vizează, pe de o parte, controlul respectării cerințelor legale, iar pe de altă parte, îndrumarea pentru realizarea de către angajatori a măsurilor de securitate și sănătate în scopul îmbunătățirii continue a condițiilor de muncă” a declarat inspectorul-șef Romeo Butnariu. În 2013, cei 14 inspectori de muncă din cadrul Serviciului „Control securitate și sănătate în muncă” au avut 1.516 de acțiuni de control, în urma cărora s-au stabilit 2.309 măsuri de remediere. Lucrătorii ITM au constat 1.930 de sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 557.500 lei. Pentru abateri grave de la legislație, în 5 cazuri s-a luat măsura complementară a sistării a activității.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: