Corespondență din China

Memorialul Sun Yat-sen din Guangzhou

Unul dintre obiectivele vizitate de mine în perioada vacanței mari intersemestriale este cel pe care doresc să-l prezinte în rândurile ce urmează, obiectiv turistic închinat lui Sun Yat-sen.
 

Încă din primele zile petrecute în China am aflat date referitoare la viața și activitatea lui Sun Yat-sen, considerat a fi Părintele Chinei Moderne, altfel spus a fost primul președinte al Republicii China. A murit în 1925, când abia împlinise 58 de ani, în urma unei afecțiuni a ficatului. A rămas în istoria Chinei ca una dintre cele mai importante personalități istorice, politice ale Chinei, datorită principiilor sale politice promovate, așa-numitele cele trei principii ale poporului: Naționalism, Democrație și Siguranță socială. Această doctrină politică a lui Sun guvernează și astăzi China modernă. În ultima parte a vieții sale a trecut la creștinism, fiind botezat într-o biserică din Hong Kong. După moartea sa a fost depus într-un templu budist Norul Verde din Beijing. Și astăzi se vorbește despre un cult al personalității sale în China. În Gunagzhou există o Universitate care îi poartă numele, înființată în 1924, și care astăzi are peste 80 000 de studenți. Cu detalii despre această Universitate voi reveni într-o altă corespondență. Memorialul Sun Yat-Sen din Guangzhou este unul dintre obiectivele turistice de mare interes pentru vizitatorii orașului. A fost construit imediat după moartea lui Sun, mai precis începând din 1929 până în 1931, din fondurile adunate de la populația locală, după planurile arhitectului Lu Yanzhi, asemănător cu Templul cerului din Beijing. Clădirea are o înălțime de aproximativ 47 m, și poate adăposti peste 3500 de persoane. Sala centrală, cu o suprafață de peste 3000 de metri pătrați, este folosită pentru conferințe – congrese, spectacole. În interior există și o galerie-muzeu ce prezintă fotografii, documente legate de viața și activitatea lui Sun Yat-sen. Suprafața întregului complex, inclusiv curtea ce deservește acest memorial, este de aproximativ 12.000 metri pătrați. Complexul Memorial este compus din Poarta de acces, o frumoasă mărturie a arhitecturii chinezești tipice, Sala auditorium și mai multe corpuri de clădiri cu mai multe etaje. În 1956, în fața memorialului a fost dezvelită o statuie de bronz ce îl reprezintă pe Sun Yat-sen, statuie înaltă de 5 m. Începând cu anul 1963 clădirea a fost supusă unui îndelungat proces de restaurare și conservare, astfel încât astăzi este inclus acest Memorial în toate circuitele turistice. O zi petrecută în preajma acestui memorial îți oferă posibilitatea să vezi în direct respectul pe care îl au chinezii față de istoria poporului, de făuritorii Chinei Moderne. SEBASTIAN DEMCIUC, student Guangxi Normal University Guilin – P.R. China

Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI