„Ulița copilăriei mele”

Dacă vrei să cunoști rolul misionarului laic vino la Bogdănești, unde părintele Gheorghe Loghinoaia, spre cinstea și bucuria noastră, în fiecare duminică, după Sfânta Liturghie, organizează comemorări ale sfinților, ale mai marilor părinți plecați la cele veșnice, ale dascălilor cunoscuți pe aceste meleaguri, credincioși ai Bisericii noastre, lecții despre dragostea de patrie, patriotism.
 

Cu emoții și mare dragoste am fost prezent pe 24 noiembrie 2013, când s-a ținut o slujbă la 24 ani de când a plecat la cele veșnice cel fără egal, denumit sfânt al Ardealului, părintele Arsenie Boca, o slujbă închinată și celor care au făcut Marea Unire pe 1 Decembrie 1918, o duminică unde s-a prezentat dragostea față de patrie, pământ, ce înseamnă a fi român, a fi patriot, ceva ce nu am văzut în ținuturile noastre. Chiar am zis „Părinte, cred că sunteți unicat. Sunteți cel care nu lasă valorile să moară”. Anul acesta, 2014: comemorarea doamnei Solcanu Eleonora (a fost un excepțional cadru didactic în comuna Bogdănești, o doamnă considerată mână de fier în învățământul sucevean), iar cea mai emoționantă duminică în fața auditoriului – „Ulița copilăriei mele”, prezentată de părintele Gheorghe Loghinoaia. Parcă îl aud: „Pe ulița plină de colb unde umblam desculț, călcam prin gropi, călcam pe pietre, dar nu aveam nimic. Aveam bucuria pe care ne-o transmiteau mama și tata când ne adunau la masă pe cei 9 copii câți eram, aveam bucuria de a-i vedea pe vecinii și unchii noștri care erau sănătoși, aveam bucuria copilului visător, optimist la o viață mai bună, aveam bucuria de Bobotează, Crăciun și Anul Nou, aveam bucuria postului, rugăciunii și a năzbâtiilor care le făceam ca orice copil.” După o prezentare și o comemorare (unde a fost cazul) a fiecărei case sau căsuțe, a morii din capătul uliței, a celui care avea singurul aparat de radio de pe uliță și la ora 11.50 se adunau toți în uliță, în dreptul casei respective și ascultau emisiunea de muzică populară de la ora 12:00, s-a făcut o slujbă de pomenire a celor plecați la Domnul și pe urmă, chiar dacă frigul și ninsoarea amenințau, nu a plecat nimeni, afară s-a servit un pahar de țuică, s-au mâncat cârnați, slănină cu ceapă roșie, friptură și s-a băut un pahar de vin în amintirea și pentru dragostea de a se reîntâlni cei în viață. Uimitor de frumos, zâmbete pentru întâlnire, lacrimi pentru cei de mai departe, amintiri depănate pentru cei pomeniți de pe ulița copilăriei, dar ceva unic, ceva mai mult ca într-o familie, ceva ce trebuie scris și repetat pentru că acesta este românul. Trăim timpuri grele, în care în fiecare zi auzi de divorțuri, mai mult decât nașterea de copii, auzi de bătăi, crime, certuri, procese cum nu s-au întâlnit. Dar poate acum ne vom întoarce la pildele înțelepte ale părintelui Arsenie Boca care ne spunea că la rădăcina bolilor, a tuturor cazurilor de crimă, divorț, înșelăciune stă păcatul, drept pentru care trebuie să luptăm și să facem apel la toți credincioșii: „Veniți la rugăciune, urmați-L pe Hristos Iisus și Domnul vă ajută și vă îndreaptă pe căi bune.” EUGEN NECULAI VRĂJITORU, Colaborator cu Mănăstirea Bogdănești

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: