Circa 7.000 de suceveni ar putea circula la jumătate de preț sau gratuit cu autobuzele TPL

> Pentru a se putea materializa această intenție, firma de transport public local ar urma să beneficieze, în total, de subvenții de 1 milion de euro > În 10 ani, TPL, ACET și Termica au primit subvenții de 45 de milioane de euro, primarul Lungu făcând apel la conducerea acestora să nu mai stea cu mâna întinsă la Primărie
Consiliul Local al municipiului Suceava se va întruni vineri în ședință extraordinară pentru dezbate proiectul de hotărâre privind subvenționarea activității firmei de transport public local de călători TPL. Cu acest prilej va fi supusă aprobării propunerea de susținere financiară a abonamentelor reduse cu 50% pentru pensionari și pentru sucevenii cu venit mai mic de 200 de lei pe membru de familie.
 

Aceasta ar însemna ca beneficiarii vizați să achite doar 33 de lei pe lună, în loc de 66 de lei, cât costă în prezent un abonament. De asemenea, elevii și studenții vor achita doar 15 lei lunar, diferența fiind suportată din bugetul local, cât și de societatea de transport de călători. La aceștia se adaugă și beneficiarii de gratuități prin legi speciale, precum persoane cu handicap, eroi ai Revoluției, foști deținuți politici, veterani etc., în așa fel încât de facilități la călătoriile pe mijloacele TPL ar urma să se bucure circa 7.000 de suceveni. Primarul Ion Lungu crede că, prin acordarea reducerii de 50%, numărul călătorilor va crește, întrucât vor exista mulți locuitori ai reședinței de județ care vor dori să profite de această oportunitate. „Sunt convins că veniturile de la TPL și eficiența de acolo vor crește, pentru că una este să meargă autobuzul cu câțiva oameni care plătesc la preț întreg și alta este să se mai adauge încă 10 cu plata la jumătate, ceea ce este un avantaj” a precizat Lungu, adăugând că, în 2014, TPL va primi de la buget subvenții de circa 1 milion de euro. „Managerul trebuie să vină cu idei, în așa fel încât să-și poată eficientiza activitatea” este de părere Lungu Edilul-șef a precizat că, de la an la an, numărul celor care au apelat la mijloacele de transport ale TPL a fost în continuă creștere. Astfel, în 2010 au folosit transportul în comun din reședința de județ 6,435 milioane de călători, în 2011 – 6,678 milioane, în 2012 – 7,016 milioane, în 2013 ajungându-se la 7,116 milioane de călători. Pe de altă parte, primarul a pus în vedere administratorului unic de la TPL, Darie Romaniuc, cât și celorlalți șefi ai societăților la care acționar este municipalitatea, să vină cu propriile programe de rentabilizare a activității. „Atrag atenția domnului Romaniuc, cât și celorlalți, de la unitățile din subordine, pentru că nu am văzut pe nimeni să vină cu un plan de organizare și eficientizare, în afara Primăriei. Toți vin pe spatele Primăriei și, probabil, aici am și eu o vină, că am luat în seamă aceste unități” relevă șeful administrației locale sucevene. Lungu spune că, în anii în care a fost la cârma destinelor Sucevei, înspre societatea de apă și canalizare ACET, firma de termoficare Termica și cea de transport în comun TPL au fost îndreptate 45 de milioane de euro, accentuând că acestea ar trebui să facă și ele propriile eforturi. „O să stabilim niște criterii de performanță, pentru că cel mai ușor este să suni la Primărie, la primar, să-ți dea bani. Însă și managerul trebuie să vină cu niște idei, în așa fel încât să-și poată eficientiza activitatea” a conchis Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: