Presa britanică vorbește despre migrația medicilor români, iar decidenții rămân „indiferenți”

Colegiul Medicilor din România atrage, din nou, atenția asupra migrației medicilor români în străinătate și despre faptul că acest subiect a fost pe larg dezbătut de presa britanică, în ultima perioadă.
 

CMR precizează, într-un comunicat transmis ieri de secretarul Colegiului Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan, că „publicații renumite, precum The Guardian sau British Medical Journal, au dedicat articole consistente analizei fenomenului migrației medicilor români în țări din Uniunea Europeană”. Jurnaliștii britanici au semnalat, citându-l pe președintele CMR, Vasile Astărăstoae, că „migrația medicilor români a determinat criza sistemului de sănătate din România”, care se confruntă acum cu „lipsa specialiștilor”, întrucât mii de medici pleacă să lucreze în Marea Britanie și în alte țări. Ei mai remarcă faptul că „România cheltuiește sume însemnate de bani pentru a educa medicii”, ceea ce înseamnă că investește, practic, pentru „a rezolva problemele sistemelor de sănătate din Marea Britanie și alte țări europene”. Publicațiile respective mai spun că, deși s-a vorbit despre marea invazie în străinătate a românilor și bulgarilor, după 1 ianuarie 2014 aceasta nu s-a produs, medicii români fiind „foarte căutați la recrutări”. „Este trist că presa din alte țări semnalează acest fenomen și că decidenții din România rămân indiferenți și nu iau nicio o măsură concretă pentru a motiva medicii să rămână în România. Trebuie să remarcăm, totodată, și un grad de ipocrizie din partea țărilor care primesc medicii români, deoarece ele își rezolvă problema de sănătate publică, dar nu inițiază niciun program prin care cheltuielile educaționale ale statului român să fie recuperate prin programe și proiecte de pregătire profesională în România și investiții în sistemul de sănătate” a declarat președintele CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae. Aproximativ 3000 de medici au părăsit România în anul 2013.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: