DSP asigură pacienții care s-au imunizat împotriva gripei:

Vaccinul olandez folosit la Suceava este sigur și nu a provocat reacții adverse

> Precizarea DSP vine după ce vaccinul produs de Cantacuzino a fost retras de pe piață întrucât ar fi „toxic”
Primul caz de gripă al acestui sezon, în județul Suceava, a fost confirmat de Institutul Cantacuzino, fiind vorba despre un bărbat de 56 ani, din Vadu Moldovei, informează Direcția de Sănătate Publică Suceava. Este un bolnav cronic, nevaccinat contra gripei, care a fost internat la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Suceava. DSP a precizat că virusul gripal identificat este de tip AH3, care se regăsește în conținutul vaccinului antigripal distribuit de DSP Suceava. Instituția atrage atenția că AH3 are tulpină diferită de virusul gripei porcine AH1N1 și nu este periculos.
 

DSP a mai informat că vaccinul antigripal folosit în campania de imunizare de la Suceava este sigur, nu a produs reacții adverse și nu are legătură cu vaccinul produs de Institutul Cantacuzino, „suspectat” că ar fi toxic. Precizarea DSP este făcută ca urmare a întrebărilor venite din partea populației și a medicilor de familie referitoare la siguranța vaccinului antigripal distribuit, după apariția unor articole în presă. „Vă aducem la cunoștință că cele 10.900 de doze au fost produse de firma «Abbott Biologicals B.V. Olanda» și sunt autorizate de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, vaccinul fiind conform. Nu au fost raportate reacții adverse, vaccinul fiind administrat în condiții de deplină siguranță pentru pacienți. Nu există nicio legătură între acest lot de vaccin antigripal distribuit în județul Suceava și cele menționate în articolele de presă din această perioadă” a precizat conducerea DSP. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului a interzis punerea pe piață a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, după ce rezultatele testelor au indicat „o concentrație foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacții adverse, precum febră sau șoc anafilactic”. Ministerul informează, însă, că reacțiile adverse nu au fost „severe”, ci „minore”, testele demonstrând că ele pot fi „comparabile” cu cele ale vaccinurilor din import. Rezultatele finale ale testelor, pe vaccinul produs de Cantacuzino, vor fi disponibile după 25 februarie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: