Alianța Sindicatelor din Învățământ se ridică împotriva trecerii directorilor la catedră

> Alianța consideră „discriminatorie și abuzivă” nota transmisă de IȘJ în școli, prin care se cere aplicarea Anexei 5 din Legea bugetului > ASI este decisă să rezolve problema în instanță, dacă nu va primi răspuns urgent de la MEN > La rândul lor, reprezentanții IȘJ spun că nu ei fac legea, ci doar dispun aplicarea ei
 

Alianța Sindicatelor din Învățământ (ASI) consideră „discriminatorie și pripită” acțiunea întreprinsă de IȘJ Suceava de a dispune școlilor aplicarea Anexei 5 din Legea bugetului pe 2014, fiind decisă să rezolve problema pe calea instanței. La data de 30 ianuarie, IȘJ Suceava a transmis unităților școlare o notă de aplicare a prevederilor Anexei 5 din Legea 356, potrivit căreia se mărește norma de predare pentru directori, în cazul în care bugetul nu este suficient. ASI a convocat de urgență Comisia paritară, de pe lângă Inspectoratul Școlar Județean, unde s-a discutat despre efectele nedorite ale aplicării acestei anexe. Președintele ASI, prof. Giani Leonte, a informat, într-un comunicat, că, prin aplicarea anexei respective, „un număr însemnat” de cadre didactice din județ, cu contract de muncă valabil până la 31 august 2014, vor pierde locul de muncă. Giani Leonte atrage atenția asupra „haosului” creat în școli prin aplicarea anexei, acum, la mijlocul anului școlar, întrucât se vor schimba profesorii de la clasă, se vor modifica orarul și fișa de încadrare a școlii și va fi „diminuat timpul necesar efectuării unui management de calitate”. „Acțiunea întreprinsă de IȘJ Suceava, privind aplicarea Anexei 5, este unică la nivel național, fapt pentru care am sesizat FSLI, MEN și Guvernul României. (…) Aceste măsuri nu se aplică în niciun județ din țară, (iar – n.n.) măsura luată de IȘJ Suceava este discriminatorie și pripită. Această stare de fapt este o consecință a alocării incorecte și superficiale a fondurilor pentru cheltuielile de personal. Prin aplicarea acestor măsuri, economiile realizate la bugetul școlii sunt nesemnificative în comparație cu sumele mari necesare”. IȘJ: „S-a explicat școlilor și s-a solicitat punerea în aplicare a prevederilor legislative” În urma discuțiilor, ASI a concluzionat că „IȘJ Suceava nu este dispus să revină asupra notei nr. 683/30.01.2014 de aplicare a prevederilor Anexei 5”. Ca atare, „în lipsa unui răspuns favorabil urgent de la MEN și Guvern, vom fi nevoiți să apelăm la instanțele de judecată” a mai declarat Giani Leonte. Referitor la aspectele sesizate de ASI, purtătoarea de cuvânt de la IȘJ Suceava, insp. Laura Hacman, ne-a declarat ieri că Inspectoratul nu a făcut decât să dispună aplicarea unei legi, care nu vizează toate unitățile școlare, ci doar acelea care nu au buget suficient. „Nota transmisă în școli nu e nici abuzivă, nici discriminatorie, s-a explicat școlilor și s-a solicitat punerea în aplicare a prevederilor legislative. Există modificări de orar, de încadrare, pe care nu le dictează IȘJ, ci legea, măsurile trebuie aplicate” a declarat prof. Laura Hacman. Ea a mai explicat că schimbările impuse de anexa respectivă s-au realizat în școli sub supravegherea și îndrumarea IȘJ. „Toate modificările survenite ca urmare a aplicării Legii bugetului s-au făcut cu prudență, ca să nu rămână oameni pe drumuri” a mai declarat insp. Hacman.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: