Seymour: o (altă) prezentare

Evocând (fiindcă personajul său Seymour avea să se sinucidă…) și un titlu al scriitorului despre care se spune că „și-a detestat propria faimă”, J.D. Sallinger, întrețes aici câteva rânduri cu gândul la actorul american decedat de curând, la 46 de ani, din cauza unei supradoze de heroină, Philip Seymour Hoffman. Pentru ca prin el să ajung iar la scriitorul Truman Capote, despre care cred că prin al său roman „Cu sânge rece” a făcut cunoscut lumii un tip cu totul special de investigație jurnalistică și, totodată, un tip cu totul special de discurs „obiectiv”: cel „cu sânge rece”.
 

L.D. CLEMENT

Aspecte cunoscute poate doar de cititorii romanului (celebru mai ales în anii ’60), dar care au căpătat o audiență publică mult mai amplă datorită filmului „Capote”, în care personajul principal fu interpretat magistral (și recompensat cu „Oscar”) de cel care, iată, a fost P.S. Hoffman. Care, deși sfârșit, continuă să emită informație despre el și lumea în care a trăit; percepută „cu sânge rece”, moartea sa a declanșat interogații cât se poate de serioase cu privire la consumul de droguri. Un subiect pe de-o parte dincolo de extraordinarul evenimențial pe care-l așteaptă cei mai mulți dintre consumatorii de informație de astăzi, banal așadar, pe de altă parte de neevitat, fie că este pus în pagină la New York sau chiar la Suceava. …Oareunde, în alte pagini, Seymour ar fi știut să salveze peștii banană sinucigași, dar pe sine n-a reușit. În altă ramă, să spunem că Lumea însăși se numește Seymour, iar deocamdată peștii-banană au zile…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: