Inspectorii de muncă controlează cum sunt protejați salariații care lucrează în ger

> Amenzile care pot fi aplicate pentru nerespectarea măsurilor impuse în perioadele cu temperaturi scăzute variază între 1.500 și 2.500 de lei
 

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava atrage atenția angajatorilor că sunt obligați, sub sancțiunea unor amenzi usturătoare, să aplice prevederile legale privind asigurarea confortului termic al salariaților în zilele cu temperaturi extrem de scăzute. „În situația în care mercurul termometrului va coborî sub -200 C sau în condiții de temperaturi mici, corelate cu vânt intens și echivalate cu nivelul termic amintit, patronii sunt obligați să mențină starea de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber” avertizează șeful ITM Suceava, Romeo Butnariu. Potrivit inspectorului-șef, printre măsurile preventive care trebuie luate de angajatori se numără distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de până la 1 litru de persoană și schimb; acordarea de pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, precum și asigurarea echipamentului individual de protecție. Agenții economici care nu pot garanta aceste condiții, de comun acord cu reprezentanții salariaților, vor proceda la reducerea programului, la întreruperea colectivă a lucrului, dar cu asigurarea continuității în sectoarele cu risc. Cei mai expuși sunt salariații de la spălătorii auto, vulcanizări, service auto, din prelucrarea lemnului, comerț în piețe și târguri, precum și vânzătorii de presă și florarii Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiții de temperaturi extrem de scăzute, angajatorii trebuie să asigure examenul medical la angajare și controlul medical periodic; primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni. Cei mai expuși la ger sunt salariații agenților economici cu activitate de spălătorie auto, vulcanizare, service auto, prelucrare a lemnului, comerț în piețe și târguri, precum și vânzătorii de presă și florarii. În această perioadă, inspectorii de muncă suceveni anunță că vor face controale cu prilejul cărora vor verifica, printre altele, asigurarea echipamentului individual de protecție împotriva gerului pentru lucrătorii care își desfășoară activitatea în condiții improprii; existența instrucțiunilor proprii pentru lucrul în aer liber și îndepărtarea zăpezii; întocmirea planului de prevenire și protecție. Sancțiunile contravenționale prevăzute de Ordonanța de Urgență nr. 99/2000 privind măsurile care pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi scăzute extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă sunt cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: