Pseudofabulă

O știre încă proaspătă (în primă instanță, cu aspect de fapt divers; prin greutatea actantului principal, politică; prin oarece „detalii”, de publicitate gratuită), transmisă de Interfax și răspândită de toate agențiile de presă care se respectă, spune, printr-o variantă de titlu, că președintele Rusiei… „a calmat din priviri un pui de leopard care s-a năpustit asupra unor ziariști”.
 

L.D. CLEMENT

Povestea, pe scurt, este că țarul (președinte în funcție, ex-premier, ex-KGB-ist, ex-sportiv, ex-cântăreț sau încă, ex-amant sau încă și, sigur, mare iubitor de animale), efectuând un tur expozitiv cu un autoturism rusesc (promo!), alături de directorul Comitetului Olimpic Internațional venit pentru deschiderea JO de iarnă de la Soci (promo!), a poposit (vizita era prinsă în program) la zoo și a propus suitei și ziariștilor angajați să soarbă evenimentul din ochi (fără să le intre-n ochi) să intre într-o cușcă precum niște mielușei (când zice șeful cel mare, nici la zoo nu mai sunt reguli), pentru a admira patru puiandri de leopard. Dar unul dintre ei, ca leopardul, a prins să se agite și să mârâie. Oaspeții și ziariștii (abia amintindu-și că afară e gardul și ei au fost puși să stea cu leopardul!) au trăit naturale emoții. Iar doi ziariști s-au ales unul cu (numai) o zgârietură, altul (numai) cu un genunchi mușcat. Numai, deoarece (aici e aici!) dintr-o privire numai (și „fixă”, se precizează) însuși președintele Rusiei i-a calmat, transformându-i și pe aceștia în mielușei… Dacă percepem știrea/povestea ca pe o (pseudo)fabulă, trebuie neapărat să-i adăugăm o morală: Când președintele bagă ziariștii în gura fiarelor, doar el – dacă vrea – mai poate să-i scoată! (N.B. E vorba numai de președintele rus.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: