Dacă v-a secat fântâna, umpleți-o cu apă de la rețea !

Ne sună ieri o doamnă cu o voce mai degrabă fermă decât oțărâtă, care reclamă faptul că cetățeni din Pojorâta racordați la conducta de apă potabilă tocmai instalată în comună nu mai au apă la robinete dinainte de Crăciun.
 

Doar două zile – atunci, de Crăciun și acum două săptămâni – a ajuns apa și la cele circa 6 familii din capătul dinspre Câmpulung al Pojorâtei, putând oamenii folosi mașinile de spălat și băile. De la Primărie li s-ar fi spus că, din cauza pierderilor mari pe conductă, apă li se va da doar din primăvară, când se vor putea înlătura cauzele pierderilor. „Măcar două ore pe zi să dea apă, propunea doamna de la capătul telefonului, ca să poată oamenii cel puțin să-și spele rufele…” Ne-a povestit toate acestea și a închis telefonul, fără să ne dumirească cu cine vorbim. Cum lipsa apei de la robinet nu-i o joacă totuși, am sunat la Primărie. Viceprimarul Vladimir Cîrloanță s-a enervat imediat când a auzit despre ce este vorba. „V-a sunat cineva care spune doar un sfert de adevăr. Sau adevărul întreg, mă rog, acela că n-au apă, dar nu v-a spus și de ce. Lucrarea aceasta de aducțiune este în curs de realizare, noi livrând apă cu autorizație provizorie și cu titlu de probe, apa fiind plătită de Primărie. O rețea din care s-au alimentat, când a fost nevoie, și pompierii, hidranții noștri neînghețând ca în alte comune. Văzând că tot rămânem dimineața fără apă în bazinul de retenție, am făcut sondaje din 15 în 15 m cu constructorul ca să descoperim eventualele pierderi la îmbinările conductei ce alimentează 120 de gospodării, inclusiv cele șase. Nu am găsit așa ceva pe rețea, dar am avut surpriza să găsim în curtea beneficiarilor fel de fel de nereguli: robinete lăsate deschise, ca să nu înghețe, furtune pentru spălat mașinile și, culmea!, furtune care duceau la fântână, să adune apa acolo… Asta chiar în pâlcul de case care acum reclamă…” Primarul Bogdan Codreanu s-a declarat și el uluit de „inventivitatea” negativă a unora dintre concetățenii săi: „Te aștepți ca, peste noapte, bazinul de 150.000 mc în care se adună apa să se umple, nu? Ei, dimineața îl găseam gol! Secetă fiind, sunt fântâni care au secat și ce-au zis gospodarii? Hai să le umplem cu apă de la rețea!!! V-ar trece prin cap așa ceva? Ba, în zona de case de care v-a vorbit viceprimarul, am găsit racorduri ilegale și o conductă care se vărsa direct în… Moldova. Probabil ca să se închidă și la Pojorâta circuitul apei în natură, iertați-mă că-mi arde de glume!… Am închis pe porțiuni conducta și apa din bazin a tot dispărut dimineața. Când am închis ultima porțiune a conductei, am găsit bazinul plin. E clar unde sunt pierderile, nu? Și cei de-acolo mai și reclamă!” Deocamdată apa nu se plătește. La finalizarea lucrării vor fi montate contoare la fiecare gospodărie. „Să vedem dacă atunci când or scoate bani din buzunar își mai umplu fântâna cu apă de la rețea!”, a spus încă uluit și cu năduf Bogdan Codreanu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: