Conviețuiri interetnice

Marți 4 februarie a.c. la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava s-a desfășurat cea de-a doua ședință de lucru, pe acest an, a Cenaclului Literar „Mihail Iordache”, sub egida Societății Scriitorilor Bucovineni, manifestare inițiată și moderată de poetul Ion Cozmei, vicepreședintele SSB.
 

Tema ședinței de cenaclu a cuprins prezentarea a două etnii conlocuitoare în spațiul românesc, armeană și ucraineană, ambele cu reprezentanți în Parlamentul României, prin prisma a două publicații lunare, revista „Ararat” a Uniunii Armenilor din România și „Curierul Ucrainean”. Timp de două ore, publicistul și profesorul de istorie-geografie Adrian Popovici și-a reluat rolul de „dascăl” la catedră, prezentând invitaților un „compendiu” de istorie a Armeniei, de la origini și până în prezent. „Văd că profesorul Adrian Popovici stăpânește foarte bine istoria noastră, având deja și o carte publicată despre noi. Mă bucură să avem și la Suceava un armenolog ca domnia sa”, a spus părintele paroh Torkom Azad Mandalian, prezent la manifestare. El a amintit celor prezenți, printre altele, faptul că la Suceava sunt singurele mănăstiri armenești din Europa, adică Zamca și Hagigadar. În ceea ce privește revista „Ararat”, fondată de filologul Vartan Meștugean la 1924, i s-a apreciat conținutul divers – istorie, literatură, cultură emanate de comunitatea armeană. „Curierul Ucrainean” a fost prezentat de profesorul Vichentie Nicolaiciuc, fost deputat în Parlamentul României din partea etniei ucrainene. Și, deoarece manifestarea s-a canalizat pe minorități, la propunerea poetului Constantin Hlușneac, cei prezenți au ținut un moment de reculegere în memoria celui care a fost deputatul Mircea Grosaru, reprezentantul, în același Parlament, al minorității italiene din România. În același cadru, jurnalistul Mugur Geu a oferit cu autograf celor prezenți recenta sa broșură „Cetatea de Scaun a Sucevei” tipărită în memoria celui care a fost arheologul Florin Hău. Profesorul Ioan Chideșciuc și-a prezentat, în premieră, manualul de limbă ucraineană pentru clasa a XI-a. Poetul Ion Cozmei și-a exprimat dorința ca pe viitor și alte etnii conlocuitoare să-și prezinte realizările istorice și literare, țintind înspre etnia polonă care și ea are o revistă, „Polonus”, care merită a fi prezentată. Manifestarea s-a încheiat cu un recital de poezie din poetul ucrainean Taras Șevcenko, susținut de Ion Cozmei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: