A fost dezlegat misterul aprecierii leului

Misterul aprecierii leului din ultima perioadă, timp în care celelalte monede din regiune scădeau – cea maghiară atingând, de exemplu, minimul ultimilor doi ani –, a fost dezlegat de guvernatorul BNR.
 

Mugur Isărescu a declarat acum două zile că aprecierea s-a datorat vânzării valutei din conturile Ministerului de Finanțe, care a vrut să facă plăți în avans. Fără a explica de ce a fost nevoie ca banca centrală să majoreze costul finanțărilor în lei din piața monetară. Aceste măsuri au fost luate, în trecut, atunci când au existat atacuri speculative asupra leului… „Fluctuațiile de dobândă și ale cursului trebuie privite printr-o dominantă: relația noastră cu Trezoreria Statului. Ministerul Finanțelor are un stoc de valută important, e vorba de miliarde de euro. (…) Acum și-a constituit un stoc substanțial de lei din care să facă plăți în avans pentru agricultură și pentru fonduri europene” a declarat guvernatorul BNR. Ieri, aversiunea față de risc de pe piețele internaționale s-a redus, astfel că leul și-a continuat aprecierea față de principalele valute. A fost a șaptea ședință consecutivă de scădere a cursului euro, acesta coborând de la 4,4589 la 4,4556 lei, timp în care leul s-a întărit cu aproape 8,5 bani. Piața valutară s-a deschis la 4,4650 – 4,4670 lei, față de 4,4560 – 4,4590 lei, la închiderea de marți. Cererea mai mare de lei, care să fie plasați pe piața monetară, acolo unde dobânzile pe termen scurt s-au dublat, a coborât euro, astfel că la ora 14:00 cotațiile din piață erau de 4,4520 – 4,4550 lei. Cursul dolarului american a scăzut de la 3,2984 la 3,2974 lei, iar cel al francului elvețian de la 3,6493 la 3,6439 lei. Monedele din regiune înregistrau aprecieri mult mai consistente în fața euro. Cea poloneză se întărea la 4,188 – 4,211 zloți, iar cea maghiară la 306,7 – 309,2 forinți. Perechea euro/dolar se stabiliza în jurul pragului de 1,35 dolari, ea fluctuând între 1,3498 și 1,3527 dolari. Status quo-ul se datora faptului că investitorii așteaptă ședința de politică monetară a BCE de astăzi și publicarea, vineri, a datelor privind piața muncii din SUA, unul dintre cei mai importanți indicatori în funcție de care Rezerva Federală americană stabilește dobânda și volumul de lichiditate injectat lunar în economie, care se ridică în prezent la 65 miliarde dolari, față de 85 miliarde în precedentele 16 luni. În piața la termen de la Sibiu, euro se tranzacționa pe martie la 1,3510 – 1,3520 dolari, iar uncia de aur cu scadența lunară la 1.258 – 1.261 dolari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: