Expoziție de pictură la „Galeria Tuturor – fără resentimente”

Seniorii Radu Bercea și Ion Bodnar, prieteni în viață și pe simeze

Artiștii plastici bucovineni Radu Bercea, din Gura Humorului, și Ioan Bodnar, din Rădăuți, semnează împreună o expoziție vernisată ieri, la „Galeria Tuturor – fără resentimente”, din Centrul Comercial „Zimbrul” Suceava.
 

Cele peste 40 de tablouri, majoritatea acuarele, aduc căldură și delicatețe iernii de afară. Buni și vechi prieteni, cei doi au adus pe simezele galeriei respective peisaje și flori care împrăștie, în spațiu, belșug de culoare, împărtășit din plin ieri cu prietenii prezenți la vernisaj. Și-au exprimat bucuria de a fi părtași la eveniment consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyili Boeciko, vicepreședintele Consiliului Județean, Ilie Niță, colegi din breasla artiștilor, amici. Vicepreședintele Ilie Niță s-a declarat „pe deplin fericit” că a putut fi prezent la expoziția celor doi prieteni, considerând-o „un moment important” în comunitatea suceveană. Consulul general al Ucrainei la Suceava a vorbit despre buna colaborare culturală dintre Suceava și Cernăuți, înmânând diplome de onoare celor doi artiști, pentru „contribuția personală în realizarea dialogului cultural între Ucraina și România”. El a oferit o diplomă de onoare și ziaristului Tiberiu Cosovan, pentru felul în care a reflectat în presă relația de colaborare româno-ucraineană. Din postura unui critic mai avizat și privind expoziția „ca o informație estetică”, artistul plastic profesionist Konstantyn Ungureanu-Box a remarcat „tentativa celor doi seniori de a se face cunoscuți publicului de artă”, punându-și întrebarea dacă ei sunt „artiști sau paraartiști?”. În final, Box nu s-a putut decide „dacă vorbim de un lucru artistic sau paraartistic”… Răspunzând cu delicatețe criticilor, Radu Bercea a spus: „Nu mă consider artist, pictez din plăcere, nu despic firul în patru, nu sunt filosof. Sunt foarte mulți care pictează, unii care spun ceva, alții care nu spun nimic”. Declarându-se „elevul lui Radu Bercea” în ale picturii, Ioan Bodnar a mărturisit că acesta l-a „provocat la duel de fiecare dată”, sfătuindu-l să continue să picteze. „Am continuat să lucrez și să mă prezint cu emoție în fața publicului. Arta mă relaxează”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: