Sute de milioane de lei necesare pentru remedieri în cele 52 de puncte critice de pe apele din județ

Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava monitorizează 52 de puncte critice de pe cursurile de apă din județ, face cunoscut Corneliu Vornicu, directorul acestei instituții.
 

Potrivit lui Vornicu, acestea au fost identificate cu prilejul verificării stării tehnice și funcționale a construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor, de pe râurile interioare din județul Suceava, acțiune care s-a desfășurat în noiembrie 2013. Directorul executiv al SGA spune că, pentru 37 dintre acestea, au fost întocmite studii de prefezabilitate și teme de proiectare, pentru 11 sunt realizate studiile de fezabilitate, iar alte 4 au ajuns în faza de proiectul tehnic. „Lista cu punctele critice a fost înaintată la Administrația Bazinală a Apelor «Siret», cu solicitarea de a se face demersurile necesare în vederea promovării lucrărilor. Pentru anul 2014, ABA a înaintat către AN «Apele Române» propuneri de finanțare integrală sau parțială de la bugetul de stat pentru 17 obiective de investiții, dintre care 12 sunt în derulare, iar 5 sunt obiective noi” arată șeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava. Valoarea obiectivelor de investiții în cauză este de 482,3 milioane de lei, până la finele lui 2013 fiind executate lucrări de 87,2 milioane de lei. Vornicu precizează că ABA „Siret” a mai solicitat o alocare de fonduri, cu finanțare integrală sau parțială de la bugetul de stat, pentru 4 obiective de investiții, pentru care restul de realizat, la 31 decembrie 2013, este de 355,7 milioane de lei. În cazul investițiilor pentru care se acordă resurse financiare din venituri proprii, pentru anul 2014 sunt propuse 16 obiective, cu o valoare de 13,417 milioane de lei. „De asemenea, au fost solicitate fondurile necesare pentru elaborarea studiilor de fezabilitate pentru 31 obiective de investiții, care sunt puncte critice, valoarea propusă fiind de 1,49 milioane de lei. În concluzie, analizând toate propunerile înaintate de ABA «Siret» către AN «Apele Române», considerăm că sunt acoperite toate punctele critice de pe cursurile de apă din județul Suceava” a conchis Corneliu Vornicu. Județul Suceava prezintă un grad de risc ridicat în ceea ce privește producerea inundațiilor. Revărsări de ape de mare amploare au avut loc, în special, în anii 2005, 2006, 2008 și 2010, consecințele fiind pagube materiale de circa 1 miliard de lei, precum și pierderi de vieți omenești. Viiturile au produs eroziuni de maluri și avarii la construcții hidrotehnice, un raport privind starea critică în care acestea se află fiind prezentat în ședința Colegiului prefectural.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: