Norma liniei

Când, la un examen oarecare (dar, desigur, important ca orice examen), linia se trage între, să spunem, mediile 7,85 și 7,80, nimeni nu poate contesta că numărul 7,85 este mai mare decât 7,80. În ce privește valoarea în sine a inșilor astfel notați într-o anume circumstanță, mediile respective reprezintă doar o parte din realitate. Însă n-ai ce să faci, asta e norma.
 

L.D. CLEMENT

Dacă niște inși cu pregătire și experiență similare obțin lefuri mult diferite, azi se întâmplă astfel pentru că depinde al cui angajat ești; de ce minister depinzi (iar unele sunt mai ministere ca altele), de ce administrație (județeană sau locală; plus că unii se cheamă că sunt funcționari publici), de ce patron. Cam asta e norma și, la câte slujbe sunt pe piață (și la cum se obțin adesea), dacă nu-ți convine, poți opta între a înghiți în sec, a căuta un alt angajator sau a „invada” Anglia. Dacă, într-o anume situație, se acordă un ajutor, se țintește un grup profesional sau social spre a fi sprijinit printr-un plus de parale (ca acum, la învățământ) ori printr-o reducere, norma e că instanța generoasă face un oarece bine celor spre care i se îndreaptă atunci atenția și face un rău celor care pică pe lângă linie sau nu fac obiectul circumstanțialei mărinimii. Fiindcă adesea norma e că situația (nu se vrea, nu e de unde, nu se știe etc.) nu este cântărită în întregul ei, ci la bucată. Și iată cum o mică facere de bine poate fi privită, totodată, și drept o mare nedreptate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: