Sancțiuni aplicate de CAS în 2013, la medici de familie

„Altoiri” la buzunar în valoare de peste 100.000 lei

Reprezentanții Departamentului de Control al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava nu au ocolit, nici anul trecut, cabinetele medicilor de familie, depistând la aceștia diverse nereguli, una dintre ele fiind nerespectarea protocoalelor de prescriere a medicamentelor gratuite sau compensate.
 

Astfel, în această privință CAS a aplicat 47 de „avertismente”, în 17 cazuri fiind diminuată cu 10% suma lunară „per capita”, pe care o primesc medicii de familie, în valoare de peste 50.000 lei. În cazul unor medici de familie care nu au completat corect și la zi formularele specifice în sistemul de asigurări de sănătate, CAS a dat alte 13 „avertismente” și 3 sancțiuni de diminuare cu 10% la bugetul „per capita”, în valoare de peste 24.000 de lei. De asemenea, CAS a mai aplicat 6 avertismente pentru nerespectarea programului de lucru prevăzut prin contract cu CAS Suceava. Restituiri către CAS de circa 28.000 lei Tot din anul trecut, CAS Suceava are de recuperat de la medici de familie peste 12.000 lei pentru rețete prescrise nejustificat (în 16 cazuri), circa 8000 lei care reprezintă sume încasate nejustificat (5 cazuri) și 7850 lei pentru servicii neefectuate (3 cazuri). În cadrul acțiunilor de control, s-a mai constatat că unii medici de familie au prescris incorect rețete compensate 90% din prețul de referință în cazul a 24 de asigurați, astfel că aceștia trebuie să dea banii înapoi. Aceasta s-a întâmplat ca urmare a încadrării lor în categoria „pensionari cu venituri numai din pensii mai mici de 700 lei pe lună”, deși în baza de date de la Finanțe ei figurau și cu alte venituri impozabile. „În aceste situații, Compartimentul Juridic a transmis notificări asiguraților pentru recuperarea contravalorii de 40% din prețul medicamentelor de care au beneficiat nejustificat, în valoare de 3.344,68 lei” a precizat șefa CAS Suceava, dr. Adela Băișanu. În anul 2013, CAS a desfășurat 89 acțiuni de control la medicii de familie, din care două controale inopinate, 8 controale operative și 79 controale tematice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: