42% din risipa de alimente este generată de gospodăriile individuale

Tema pentru Ziua mondială a zonelor umede, aniversată pe 2 februarie, este, în acest an, „Zonele umede și agricultura”, sloganul sub care este marcat evenimentul fiind „Zonele umede și agricultura: parteneri pentru dezvoltare”.
 

Agenția pentru Protecția Mediului Suceava informează că, prin alegerea temei și sloganului, este vizată derularea unei campanii de încurajare a acțiunilor și măsurilor privind practicile agricole care susțin zonele umede sănătoase, fiind binecunoscut rolul esențial al zonelor umede în dezvoltarea agriculturii. „Agenția pentru Protecția Mediului Suceava îi invită pe agricultori, dar și restul populației, să aibă mai multă grijă de sănătatea zonelor umede, care contribuie foarte mult la asigurarea resurselor noastre vitale” a subliniat Vasile Oșean, director executiv al APM. Oșean a evidențiat că promovarea dezvoltării economice a condus la presiuni asupra zonelor umede, întrucât, pentru obținerea unui profit cât mai mare, s-au utilizat pesticide și îngrășăminte chimice care au dus la „otrăvirea” suprafețelor respective. De asemenea, în scopul promovării activității micilor fermieri, ONU a declarat 2014 drept „Anul internațional al agriculturii de familie”. Astfel, forurile internaționale atrag atenția lumii asupra rolului fermelor mici în reducerea foamei și sărăciei, protejând, în același timp, mediul și biodiversitatea și contribuind la o dezvoltare durabilă a zonelor rurale. De asemenea, Parlamentul European a hotărât ca 2014 să fie „Anul european de combatere a risipei de alimente”. Acțiunile din 2014 urmăresc sensibilizarea consumatorilor, în așa fel încât, până în 2025, cantitatea de deșeuri alimentare să se reducă la jumătate. În prezent, 42% din risipa de alimente la nivel european este generată de gospodăriile individuale, urmate de supermarketuri și restaurante. Aceasta în condițiile în care 79 de milioane de cetățeni europeni trăiesc sub pragul sărăciei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: