Izvoarele Sucevei

Boboteaza fără zăpadă și ger !

După iarna până acum blândă, care a făcut ca zăpada și gerul să ne pară o amintire pentru zona geografică unde locuim, Izvoarele Sucevei, și ziua de 19 ianuarie, a Botezului Domnului pentru huțulii de pe meleagul nostru, a debutat cu vreme posomorâtă, cu ploi mărunte de dimineață.
 

Se spune și chiar se adeverește că acestea nu durează mult vara, dar acum, în plină iarnă… Totul e însă în voia Domnului și bărbați ca Vasile Zaieț,Vasile Debrean, Ion Macoveiciuc au apreciat că vor găsi gheață – care era subțire ca o pojghiță pe râul Suceava, ce străbate satul – în pârâul Bobeica. Astfel că planul unei cruci de lemn avea să fie abandonat, prin respectarea tradiției. M-am întâlnit cu octogenarul Gheorghe Starciuc, iar acesta, privind cerul plumburiu, sub atingerea picăturilor de ploaie, mi-a spus că nu-și aduce aminte să fi sărbătorit Boboteaza cu o vreme de… primăvară! În apropierea amiezii, blocurile de gheață, aflate la Bobeica (Podul Negru), au fost aduse aici, în lunca Sucevei, locul oficierii slujbei de sfințire a apei (agheasma mare) și modelate de oamenii amintiți, care au pregătit crucea de gheață, ea fiind poziționată între cei patru brazi montați pe suporturi tot de gheață. În fața crucii, pe o măsuță, credincioșii, deja prezenți în număr mare, au depus recipiente pentru apa sfințită, iar locul a fost acoperit cu otavă. Emoțiile mulțimii creșteau în așteptarea convoiului pornit de la biserică. Și acesta apăruse în frunte cu renumiții cai huțuli cu ciucuri roșii la urechi, călăriți de elevi în frumoase costume naționale, urmați de doi oameni ce purtau icoana cu Botezul Domnului, de preoți și de șirul lung al enoriașilor, văzduhul răsunând de strigătele „Chiraleisa”. Slujba de sfințire a apei a început, oficiată de soborul preoților Valentin Ardelean, Alexandru Horga, Mihăiță Mechno și Moțoc Cristinel. În acele momente s-a produs minunea, prin retragerea norilor care au dezvelit azurul cerului și un soare ,,generos”. ,,Mare Ți-e puterea, Doamne!” au murmurat credincioșii în vreme ce preotul paroh a sfințit apa Sucevei, stropind cu agheasma mare mulțimea, caii și călăreții. Apoi, după predica despre semnificația Botezului Domnului, ținută de preotul Alexandru Horga, credincioșii au luat și câte o mână de otavă pentru a fi dată vitelor din gospodării. DECEBAL ALEXANDRU SEUL

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: