Paradoxuri

Absolvent de hidrotehnică, ani de zile director al „apelor” sucevene, inginerul Constantin Ianopol ne-a vizitat recent la redacție. Era curios să afle cum ar arăta – dacă știm – mașinăria cu care cetățeanul care învingea legile fizicii urca apa de pe dușumea pe masă. Pentru că, ne-a dumirit dânsul, ceva asemănător se inventa cu ceva secole în urmă, instalația – în mai multe variante, dar bizuindu-se pe același principiu – numindu-se generic berbec hidraulic. Dar nu pentru a-l contrazice pe inventator a venit mai ales distinsul inginer în redacție, ci pentru a ne mărturisi că el însuși ține în garaj o asemenea „drăcie”, pe care ar fi vrut s-o folosească, dar care de peste 40 de ani stă nefolosită, proprietarului neivindu-se prilejul de a o instala, deși este convins că „scula” aceasta și-ar face treaba de a urca apa acolo unde este nevoie de ea.
 

Dumitru TEODORESCU

De altfel, i s-a povestit pe vremuri că o asemenea instalație existase la fostul spital din comuna botoșăneană Vârfu Câmpului, când Suceava era regiune. Ea urca apa dintr-un izvor de coastă din albia majoră a râului Siret într-un bazin al Spitalului, de unde era folosită la nevoile acestuia. A funcționat „berbecul” zeci de ani, fără mari eforturi de întreținere, uitat în „chilia” în care fusese instalat și până la urmă, afirmă dl Ianopol, „înmormântat” acolo, când sistemul de aducere a apei a fost schimbat. „Este ridicol, constată venerabilul nostru cititor, să te bați astăzi cu pumnul în piept pentru economisirea energiei, să mobilizezi o lume întreagă să stingă lumina o oră, două sau mai multe pentru a economisi energie, iar amărâtul de berbec să zacă, în loc să lucreze, nefăcând apel la energie. E un paradox, dar se vede că lumii moderne îi plac la nebunie paradoxurile…”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: