Primăriile din județ au intrat în noul an cu arierate de peste 10 milioane de lei

> Arieratele înregistrate în contul lucrărilor de amenajare a pârtiei de schi din Câmpulung Moldovenesc totalizează 5,8 milioane de lei
 

Unitățile administrativ-teritoriale din județul Suceava aveau, la 31 decembrie 2013, arierate a căror valoare se ridica la 10,51 de milioane de lei. Nivelul restanțelor istorice la plată este avansat într-un document informativ al Consiliului Județean, în care se precizează că suma în cauză este urmare a comunicărilor făcute de autoritățile locale către Administrația Județeană a Finanțelor Publice. În informarea citată se reliefează că, în vederea stingerii arieratelor, la repartizarea sumelor alocate de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, o prioritate a constituit-o alocarea de fonduri cu această destinație. Astfel, prin hotărâre a Consiliului Județean, către cele 114 unități administrativ-teritoriale din județul Suceava au fost repartizate 23,56 de milioane de lei, sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, și 13,61 de milioane de lei, sume alocate din impozitul pe venit. De precizat este că municipiul Câmpulung Moldovenesc primește cea mai consistentă alocare, de 2,2 milioane de lei, însă arieratele înregistrate în contul lucrărilor de amenajare a pârtiei de schi totalizează 5,8 milioane de lei. Potrivit reglementărilor legale în vigoare, 80% din totalul acordat județului pentru echilibrarea bugetelor locale ale municipiilor, orașelor și comunelor este repartizat prin decizie a conducerii Administrației Județene a Finanțelor Publice. Diferența de 20%, este distribuită prin hotărâre a Consiliului Județean și ia calea achitării arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, susținerea programelor de dezvoltare locală, dar și a cofinanțării proiectelor de infrastructură a administrațiilor locale. În ultima lună a anului 2013, Primăria municipiului Suceava a stins arierate în valoarea de 3,43 de milioane de lei, bani primiți cu titlu de defalcări din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, ca urmare a unei adrese a Administrației Județene Financiare. Arieratele reprezintă plăți restante cu o vechime mai mare de 90 de zile, restanță calculată de la data scadenței.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI