Marșul de protest la „Zidul morții”

O tăcere mai sonoră ca o salvă de tun

Sute de suceveni, de toate vârstele, au răspuns vineri seară la chemarea organizatorilor la protestul împotriva „Zidului morții”, pilonul de pod de pe DN 17, de la intrarea în Suceava dinspre Gura Humorului, unde au murit, în mai bine de un an, 4 persoane. Participanții s-au adunat în parcarea Magazinului Real și au pornit în marș spre zid, purtând bannere și candele aprinse, coloana numărând circa 500 de oameni, a căror tăcere a spus poate mai multe decât o salvă de tun. Coloana a fost însoțită și monitorizată permanent de jandarmi și polițiști. În mijlocul ei au mărșăluit și fostul rector al universității sucevene, Adrian Graur, artiști suceveni, mulți oameni care bat drumurile la volan și cunosc foarte bine ce înseamnă trafic în siguranță, iar drumul ei a fost deschis de mai mulți tineri ce purtau mesajul „Aici se moare”. Un banner mai mare, purtând aceeași simplă și clară atenționare, a fost montat chiar pe zidul proiectat și construit în calea șoferilor care vin spre municipiul Suceava, anapoda și fatal, exact în mijlocul șoselei. Prin mulțime a apărut o pancartă a cărui purtător cerea și o anchetă DNA privind modul cum s-a construit acest pilon.
 

La zid, participanții la manifestare au păstrat momente de reculegere în memoria celor decedați, alături de ei fiind și rudele acestora. În aceeași tăcere revelatoare lumea a depus candelele aprinse sub coroanele de flori și plăcile cu portretele celor morți în accident. Gândurile și discuțiile purtate între ei aveau aceeași temă, soluția tâmpită găsită de constructori cu acest perete pe post de pilon de pod, poate sigur pentru pod, dar mortal pentru cei care s-au izbit cu mașinile în el din cauză că nu l-au zărit la vreme. Dorința comună ar fi ca acest pilon să dispară, iar șoseaua ocolitoare a Sucevei să fie gata mai repede și să fie sigură pentru cei care o străbat. Cei care nu au apucat să vadă până acum „semnalizarea” luminoasă pe timp de noapte ce precede apropierea pilonului mortal, vineri seară a fost o revelație. Din cele 32 de balize montate înainte de pod, pe ambele direcții de mers, doar unele pâlpâie cu o lumină leșinată, iar clipirea lor anemică aproape nu se mai vede în lumina farurilor mașinilor. Ceață, puțin noroi pe semnalizatoare și pentru un șofer puțin obosit este ca și cum avertizările n-ar exista. Numele lor este acolo pe zid… Primul accident mortal la pilonul denumit de atunci „Zidul morții” s-a petrecut pe 17 noiembrie, în jurul orei 17.30. Întunericul căzuse deja, iar un camion supraîncărcat cu lemne, care circula cu viteză prea mare, n-a mai apucat să facă virajul brusc ce l-ar fi direcționat pe sub pod și a intrat direct în zid. Trei oameni au avut parte de o moarte cumplită. Striviți între lemnele care au năvălit în cabină și perete, și-au pierdut viața șoferul camionului în vârstă de 48 de ani, din Bosanci, consăteanul său de 68 de ani și nepotul acestuia, un copil de numai 10 ani. Clar, șoferul a avut partea lui de vină, pentru că circula cu o viteză mult prea mare față de cea indicată în zonă, dar este la fel de clar că nu-i singurul vinovat. Pe 3 ianuarie anul acesta, după ora 23, strivit de zidul pe care din cauza ceței nu l-a văzut la timp, a mai murit un om. Un tânăr de 21 de ani, din Todirești, venit acasă din Germania și care abia își cumpărase mașină. Numele lor este acolo pe zid. Astăzi, la Consiliul Județean, convocare Nu numai participanții la marșul de vineri seară, ci întreaga suflare a Sucevei așteaptă să vadă dacă „tăcerea” manifestanților a ajuns, suficient de sonoră, la urechile autorităților, astfel încât să se întâmple ceva concret și eficient în zona pilonului de pe europeanul care leagă Bucovina de Ardeal, astfel încât de-o fi să se mai întâmple vreo tragedie acolo să fie într-adevăr doar vina sorții. Astăzi, la Consiliul Județean se strâng din nou autoritățile, constructori și toți cei care au ceva de spus, dar care mai ales pot găsi soluții ca intrarea în Suceava pe E 576 să nu mai fie un loc în care se moare.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: