Ipocrizie

Marșul de vineri seara asupra Cetății ridicate pe drumul european ce leagă Suceava de Ardeal, acolo unde șoseaua de centură traversează această cale de acces importantă a României, a fost, mi se pare, prima demonstrație consistentă de solidaritate a societății civile din această parte de țară. Sute de participanți, tineri îndeosebi, au dus, alături de lumânări, coroane și jerbe de flori, mesajul lor de compasiune pentru victimele Cetății, cei care și-au pierdut viața striviți de zidurile sale. Dar mai ales au dus mesajul care ni se pare cel esențial, acela de a înlătura din calea liberă a unei șosele care n-a ucis pe nimeni în acel loc până la înălțarea acestei arătări, de a înlătura deci un obstacol artificial, periculos, dar evitabil. Trecerea pe deasupra europeanului a șoselei de centură putea fi rezolvată fără a planta mastodontul în calea autovehiculelor ce vin dinspre Stroiești, căci cele ce vin dinspre Suceava n-au ajuns încă la accidente.
 

Dumitru TEODORESCU

De ce? Dinspre Stroiești se vine și astăzi ca și înainte cu viteză. Te invită și starea bună a drumului și vizibilitatea și, vai!, puterea mașinii. Sigur, puteai pondera viteza până la intrarea în oraș, astfel că incidența accidentelor în acea zonă era foarte redusă. Nu este de închipuit însă că s-a găsit mintea aceea care a gândit cam așa: „iată ocazia să plantăm aici un obstacol care să le taie șoferilor cheful de viteză pe această porțiune de drum!”. Și l-au plantat. Și iată consecințele. Este o imensă ipocrizie să acuzi acum pe cei care au intrat cu mașina în zid, pierzându-și viața, că n-au respectat viteză și indicatoare. Vina lor este plătită cu vârf și îndesat. Îi întrebăm însă pe cei care aruncă această anatemă după ce au acceptat existența monstrului acolo, dacă cred cu aceeași convingere că inexistența lui ar fi avut aceleași consecințe. Ca să nu spunem că era imens mai puțin costisitoare plantarea acolo din metru în metru a semnelor de reducere a vitezei, dacă cumva asta s-a dorit. Dacă nu, așa cum îi scot vinovați pe cei uciși, domnii aceștia ar trebui să-și asume vina de a fi plantat acolo o capcană mortală. Cu bună-știință și nesiliți de nimeni.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: