Sute de suceveni s-au raliat protestului de vineri, la „Zidul Morții”

Aproape 1700 de persoane și-au anunțat, până ieri dimineață, participarea la protestul organizat de mai mulți suceveni la „Zidul Morții”, pilonul de pod amplasat pe centura Sucevei pe DN17, respectiv E576, la intrarea în municipiu dinspre Gura Humorului. Chemarea la protest a fost lansată pe Facebook după ce, pe 3 ianuarie, încă un sucevean, un tânăr de numai 21 de ani, și-a pierdut viața strivit în mașina cu care s-a izbit în zid. Pilonul, postat chiar în mijlocul drumului european, a născut comentarii din primele zile (în vara anului 2012) când traficul în zona aflată în construcție s-a deschis pe ambele sensuri. Fără să știe prea multă inginerie, șoferii care veneau dinspre Humor, relaxați la drum întins spre intrarea în oraș, se trezeau brusc în față cu „limba” de piatră. Pe lumină, obstacolul putea fi zărit la timp și – înjurat cu năduf laolaltă cu cei cărora le-a venit „geniala” idee să-l construiască – era evitat. Noaptea însă pericolul era imens, mai ales pentru șoferii care nu cunoșteau zona, cu atât mai mult cu cât, o vreme, pilonul era semnalizat doar de circumstanță, iar până la el exista un limitator de viteză.
 

Când gândesc proștii, mor oameni nevinovați Pe 17 noiembrie 2012, s-a produs inevitabilul. Într-o noapte cu ceață foarte deasă, un camion încărcat cu lemne, condus de un șofer cu multă experiență, a intrat în zid. Prinși între zid și lemnele care au năvălit peste ei, au murit atunci 3 oameni: șoferul, un bărbat de 64 de ani și nepotul acestuia, de numai de 10 ani, care se aflau în cabină. S-a dat vina pe conducătorul camionului, care n-ar fi adaptat viteza la condițiile de drum, dar ancheta demarată atunci de Parchetul Judecătoriei Suceava n-a dat nici până azi vreo soluție. Nicio vorbă oficială despre prostia proiectanților și soluția absolut cretină găsită în construirea pilonului de pe ditai drumul european. După tragedie s-au mai montat însă niște indicatoare și câteva beculețe care pâlpâiau pe pilonul care căpătase deja denumirea de „Zidul Morții”. Părea că, deși precum o baligă în mijlocul drumului, șoferii îi învățaseră locul și reușeau să evite în zonă vreo manevră greșită care să le pună viața în pericol. Din păcate, în seara de 3 ianuarie, tot pe ceață, Zidul Morții a fost fatal pentru încă un om. Un tânăr de 21 de ani, venit în concediu acasă la Todirești, din Germania, în drum spre Suceava s-a lovit de o grămadă de pietriș și a fost aruncat cu mașină cu tot în pilon. Băiatul a murit aproape instantaneu. Vina, bineînțeles, a fost tot a lui deoarece (ghiciți!!) nu a adaptat viteza la un drum prin ceață și pe un carosabil ud și noroios. Patru vieți a trebuit să se piardă pentru ca autoritățile sucevene să-și șteargă și ele ceața de pe ochi și să reacționeze cu mai multă vână. Prefectul Florin Sinescu a cerut în sfârșit măsuri urgente pentru evitarea unor viitoare accidente la pilon. E clar deja că încă vreo câteva beculețe în plus nu vor evita complet pericolul la zidul morții și poate, cândva, se va finaliza și sensul giratoriu din preajmă, promis de drumarii care muncesc la centură. Deocamdată s-a găsit soluția iluminării intense a zidului cu benzi reflectorizante și montarea mai multor lămpi de semnalizare. Când construcțiile din zonă vor fi gata, vor fi montați acolo și stâlpi de iluminat public. Apoi, Doamne ajută! „Ia atitudine !!!” Protestul la „Zidul Morții” a fost lansat împreună cu un text mai mult decât elocvent. „Câți oameni trebuie să mai moară pentru a lua atitudine? Începând cu orele 20 vom fi cât mai mulți în semn de respect și solidaritate pentru cei ce au murit până acum nu pentru «neadaptarea vitezei la condițiile de drum», ci pentru că este singurul zid trântit efectiv în mijlocul unui drum european!!! Ia atitudine !!!” Cu „o candelă și mult bun-simț”, cum au chemat organizatorii, protestatarii se vor aduna vineri seară, la ora 19.15, în parcarea magazinului Real.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: