Semnificații

Omenia recomandă în covârșitoare măsură tânărul fecior pentru preoție. Destule alte calități trebuie să aibă acesta pentru a fi alesul Domnului în comunitatea sa (și nu doar proveniența dintr-o familie preoțească), dar iubirea de semen este capitală. Astfel a fost, astfel este și astăzi, la vârsta senectuții, ÎPS Pimen, ierarhul nostru, cel ce nu are preget pentru a asigura condiții omenești de viață copiilor năpăstuiți și vârstnicilor asemenea. Din bănuțul văduvei și al orfanului adunat de Biserică în eparhie s-au înălțat zeci de așezăminte unde omenia înconjoară și protejează, deopotrivă, vieți începânde și vieți aflate la apus. Asemenea păstorului său, preotul Mihai Negrea și-a revărsat dragostea de părinte asupra copiilor nedăruiți de viață, el transformând celebra Casă „Vladimir” din Vatra Dornei, ajunsă în celălalt regim sediu al MinBucovina, într-un așezământ consacrat acelorași prunci fără ajutor din zonă.
 

Dumitru TEODORESCU

Casa „Vladimir” a fost construită cu banii Fondului Bisericesc al Bucovinei și poartă numele marelui mitropolit al Bucovinei Vladimir de Repta. Din averea „inexistentului” Fond Bisericesc câteva asemenea obiective s-au întors Bisericii, statul român dovedindu-și astfel inconsecvența în a recunoaște sau nu proprietatea Bisericii Bucovinei asupra acestui Fond. În cazul Fondului Bisericesc se lucrează, iată, cu două măsuri. Cum grija covârșitoarei majorități a contemporanilor noștri se manifestă mai degrabă pentru Cazinoul din orașul de pe Bistrița, pentru care Biserica nu are bani să-l readucă în starea de clădire reprezentativă pentru oraș, este de remarcat minunata întâmplare de la Vatra Dornei: clădirea Casei „Vladimir” nu s-a transformat într-un hotel, că, deh, orașul este stațiune, ci în „casă a copiilor fără ajutor”. Sfințirea de sâmbătă a așezământului are deci o dublă semnificație: casa se întoarce la adevăratul ei stăpân, iar acesta o oferă celor fără de adăpost. Moș Neculai se află în drum spre Vatra Dornei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI