Inspectorii de muncă suceveni

Amenzi de peste 200.000 de lei într-o singură lună

> Cu 70.000 de lei a fost sancționată munca la negru, sub incidența legii intrând 8 agenți economici, care au primit la muncă 9 persoane fără forme legale de angajare
 

Luna trecută, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au avut 554 de acțiuni de control, dintre care 404 în domeniul relațiilor de muncă, iar 150 în cel al securității și sănătății în muncă, informează șeful instituției, Romeo Butnariu, care precizează că, pentru deficiențele constatate, au fost aplicate 243 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 208.000 lei. Șeful ITM spune că 83 de amenzi, în sumă de 161.500 lei, au vizat doar relațiile angajator-angajat, cu 70.000 de lei fiind sancționată munca la negru. Astfel, sub incidența legii au intrat 8 agenți economici, care au primit la muncă 9 persoane fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, anterior începerii raporturilor de muncă. În acest domeniu, inspectorii de muncă au mai descoperit că operatorii economici verificați nu respectau prevederile legale privind acordarea concediilor de odihnă, repausul săptămânal și munca suplimentară, precum și normele privind obligația de a ține evidența orelor prestate de către fiecare salariat. Pe linia sănătății și securității în muncă, în octombrie 2013, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă au descins la 150 de angajatori. Romeo Butnariu reliefează că descinderile s-au lăsat cu 160 sancțiuni contravenționale, cei în neregulă fiind amendați cu un total de 46.500 lei. Luna trecută, la ITM Suceava au fost comunicate 7 evenimente, unul fiind soldat cu decesul victimei. În domeniul securității și sănătății în muncă, controlorii au mai depistat deficiențe legate de neasigurarea de către angajator a unei instruiri adecvate în domeniul securității și sănătății în muncă, organizarea insuficientă a activității de prevenire și protecție, lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională, cât și neasigurarea sortimentelor necesare de echipament individual de protecție specific fiecărui loc de muncă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: