Legea, pe românește

Acum câțiva ani buni vestejeam la această rubrică aplombul polițiștilor de frontieră rădăuțeni, care controlau „la sânge” micul trafic de frontieră. Sugeram atunci că mai multă îngăduință din partea alor noștri față de românii de dincolo n-ar strica, din motive pe care le intuiți. Mult mai târziu, comandantul de atunci, general în rezervă astăzi, mă dojenea indirect într-o luare oficială de poziție față de șmecherii de de-o parte și de alta a graniței, care-și întemeiaseră adevărate afaceri pe bază de import-export personal. Am înțeles atunci două adevăruri: că în capitalism piața este liberă și că orice prilej de îmbogățire este prompt valorificat (mai ales de isteții de românași) și, de asemenea, că rostul polițistului este să aplice legea, fie de-i vorba de frate-său sau de oricine.
 

Dumitru TEODORESCU

Legea. Chestia asta la noi este, în spiritul neamului, gelatinoasă ca văzduhul în dogoarea verii. Azi e așa și mâine te pomenești că este altfel. Până acum câteva seri, micul trafic de frontieră se desfășura după niște reguli nici acelea de prea multă vreme stabilite. În orice caz ele au devenit tot mai restrictive, astfel că, dacă mergi la verișorii de la Cernăuți, nici nu poți duce prea multe daruri și nici nu te poți întoarce cu prea multe. Evident, cei ce pierd cel mai mult în viziunea patriotului de legiuitor sunt vameșii. Nu mai au ce lua. (Am venit din Germania prin Polonia și Ucraina, singur, într-o mașină tocmai achiziționată din Germania. Greu de uitat drum! La vamă la Porubne vameșul găsește 8 ciocolate. Mă ia prin surprindere: „Câți copii ai?”. Răspund pe nerăsuflate: „Patru”. „Atunci patru le iau eu…”, a decis. Și le-a luat.) Dar nici tu nu-ți mai speli obrazul după o călătorie „în străinătate” în urma căreia cei care se consideră îndreptățiți să capete un cadou nu-l mai capătă. Ultima surpriză a întrecut toate așteptările: într-o noapte, regulile s-au schimbat din nou, de-a dreptul drastice devenind. A intrat în vigoare o normă europeană așa, brusc și dintr-o dată, toată lumea fiind luată prin surprindere. Și mai ales cei care „traficaseră” deja, pe bani frumoși, ceva marfă, despre care știau la dus că au voie să o aducă. La întors, însă… Cozi, scandal, amenințări, plânsete etc. etc., cam în toate punctele de trecere a frontierei dinspre Ucraina, Moldova sau Serbia. S-a revenit a doua zi asupra ordinului. „Deocamdată”, afirmă o cucoană de la Iași. Un Iași care, iată, a început deja să-și înfigă în reduta noastră steagul autorității…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: