În acest an

Reabilitarea termică a blocurilor, „cea mai mare dezamăgire” a primarului Lungu

> Proiectul este blocat, până acum doar două asociații de proprietari arătându-se interesate de anveloparea cu fonduri europene
 

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, este nemulțumit de modul în care decurge reabilitarea termică a blocurilor, până acum doar două dintre asociațiile de proprietari arătându-și interesul de a intra în programul de creștere a eficienței energetice a locuințelor. „Este cea mai mare dezamăgire a mea pentru anul acesta. Lucrurile se mișcă foarte greu, până în prezent neexistând o situație clară de la asociațiile de proprietari. Proiectul este blocat la nivelul acestora, la cetățeni, până acum doar două asociații interesate anunțând că vor să aducă documentația” a precizat șeful administrației locale. Pe de altă parte, el recunoaște că la cheltuirea fondurilor europene se impune mai multă strictețe și rigoare, orice abatere de la proiect putându-se lăsa cu retragerea finanțării. Primarul spune că proprietarii vor trebui să asigure partea lor de contribuție financiară, știut fiind că, în cadrul programului guvernamental din anii 2009-2010, există suceveni care nici acum nu și-au onorat obligațiile. „Pe fonduri europene, treaba este mult mai delicată, în măsura în care cetățenii nu vor plăti partea lor blocându-se proiectul; acesta va fi declarat neelegibil și vor trebui să plătească întreaga valoare a lucrărilor. Am spus din start acest lucru, pentru că se știe, codițe avem încă de la programul din 2009-2010. S-a făcut recepția inițială și apoi cea finală a lucrărilor și nici măcar astăzi acestea nu sunt plătite de asociațiile de proprietari” a reliefat edilul-șef. Potrivit ghidului și programului pilot, pot fi anvelopate locuințele construite în perioada 1950-1990, beneficiarii, adică proprietarii de apartamente și Primăria, participând, la un loc, cu 40% din resursele financiare necesare. În blocurile în care peste 50% din familii au venituri mai mici de 150 de euro, bugetul local va suporta 30% din fonduri, iar proprietarii vor asigura partea lor de 10%. Participarea va fi împărțită, în mod egal, acolo unde veniturile a peste 50% din proprietari nu depășesc 350 de euro pe familie. Primăria va veni cu 10% din finanțare în situația în care peste jumătate din familiile de pe un condominiu au venituri de sub 550 de euro, caz în care acestea din urmă vor avea, fiecare, câte o contribuție de 30% din contravaloarea lucrărilor. În anul 2011, municipalitatea a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului două solicitări pentru finanțarea reabilitării termice din fonduri europene prin POR. În primă etapă erau cuprinse 750 de apartamente care aveau deja întocmită documentația aferentă și a căror anvelopare ar presupune cheltuieli de aproximativ 3,3 milioane de euro. Cea de-a doua solicitare se referă la 7.463 de apartamente inventariate de asociațiile de proprietari, suma necesară execuției fiind de 31 de milioane de euro.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: