Prin lansarea celor mai recente apariții editorial

Grigore Ilisei va fi aniversat la Fălticeni

Sala pictor „Aurel Băeșu” din incinta Muzeului de Artă „Ion Irimescu” va găzdui vineri, 15 noiembrie a.c., începând cu ora 17, lansarea cărților lui Grigore Ilisei „Priveliștile lumii în zugrăvituri de cuvinte”, ediția a II-a, revăzută, a memorialului de călătorie „De la Vest tot la Vest” și „În grădinile jocului cu iluziile”.
 

Primele două volume, „Priveliștile lumii în zugrăvituri de cuvinte” și „De la Vest tot la Vest”, conțin impresii de călătorie, iar al treilea, „În grădinile jocului cu iluziile”, este o antologare a scrierilor sale despre artiștii plastici. Cărțile vor fi prezentate de scriitoarea Mioara Gafencu și de prof. Mihaela Grădinariu, critic literar. La sfârșitul evenimentului, publicul va avea privilegiul de a viziona filmul de televiziune „Cărturarul în toposul sacru al Văratecului”, realizat de Grigore Ilisei și consacrat acad. Zoe Dumitrescu Bușulenga. Evenimentul, organizat de Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Primăria Fălticeni, editurile „Princeps Multimedia” și „Dana Art”, marchează împlinirea respectabilei vârste de 70 de ani de viață a scriitorului cu obârșii fălticenene Grigore Ilisei. Grigore Ilisei s-a născut la 20 noiembrie 1943 la Văleni, comuna Mălini. În anul 1961 a absolvit Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni, iar în 1966 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Facultatea de Filologie, secția română. Debutează în publicistică încă din timpul liceului, în ziarul sucevean „Zori noi”. Colaborează, în perioada studenției, la ziarul „Flacăra Iașului” și la Radio Iași. A fost corespondent la numeroase reviste și ziare din București, iar în 1966 devine redactor la Radio Iași. Debutează literar în 1970 la revista „Cronica”, iar în 1972 debutează editorial cu volumul de povestiri „Năvod pentru scrumbii albastre” la Junimea. Opera sa se compune din cărți de beletristică, publicistică, interviuri, album-catalog. A desfășurat o prodigioasă activitate didactică în jurnalism la Facultatea de Jurnalism „Mihail Kogălniceanu” Iași în anii 1992, 1993, 1994; a fost profesor asociat la Facultatea de Jurnalism a Universității „Ștefan Lupașcu” Iași între anii 1998-2002. Pentru prestigioasa activitate literară, publicistică și didactică i s-au acordat numeroase distincții, printre care Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a în anul 1979, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, Ordinul Ziariștilor clasa I, Diploma de onoare a Uniunii Ziariștilor Profesioniști în 2001, Premiul „Vasile Pogor” acordat de Primăria Iașilor pentru întreaga activitate jurnalistică și literară în anul 2002, titlul Cetățean de onoare al comunei Rădășeni și al municipiilor Fălticeni și Iași, iar P.F. Teoctist, Patriarhul României i-a acordat Crucea patriarhală.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: