În județul Suceava

Asistența medicală comunitară încă nu se bucură de servicii integrate

Asistența medicală comunitară încă nu se desfășoară cum ar trebui, fiindcă nu sunt suficienți asistenți comunitari în județul Suceava și încă nu există o colaborare sută la sută cu factorii de decizie locali, în general.
 

În județul Suceava funcționează 62 de asistenți comunitari, dar ar fi nevoie de atâția câte comune sunt, adică 98. Potrivit conducerii Direcției de Sănătate Suceava, acești asistenți comunitari se ocupă de persoanele vulnerabile din mediul rural, cu nevoi multiple, de femeile gravide, de comunitățile cu probleme sociale. Unii au fost primiți în primării, pe la birouri, alții pe la medici de familie, dar, în general, nu există o colaborare așa cum ar trebui cu asistenții sociali din primării; cu alte cuvinte, nu există „servicii integrate”. La începutul acestei săptămâni, asistenții comunitari din județ s-au reunit la ședință cu conducerea DSP, prilej cu care aceasta le-a vorbit din nou de importanța colaborării cu primăriile. „Am reamintit asistenților comunitari de necesitatea furnizării unor servicii integrate, în echipă cu lucrătorii sociali și medicii școlari, acolo unde funcționează ei. Este nevoie de o abordare interactivă, de consultare cu reprezentanții primăriilor. Activitatea se desfășura mai greu, dar cum ministerul pune accent acum pe asistența comunitară, poate că se va îmbunătăți” a precizat directoarea adjunctă de la DSP Suceava. Ministerul plătește acum doar bani de salarii Nici finanțarea asistenților comunitari nu mai e ce a fost, din 2012 Ministerul Sănătății alocând pentru ei doar banii de salarii. Anul trecut, bugetul pentru asistenții comunitari a fost în valoare de 1,067 lei, iar anul acesta, de 1,292 milioane, pentru primele 10 luni ale lui 2013 fiind alocați 963.000 lei. Dr. Zorescu a precizat că înainte se deconta și trusa de urgență, cu un minim de materiale și medicamente, se decontau telefonul, deplasările, echipamentul de protecție, lemnele de foc pentru birourile respective. În comune mai există și 5 mediatori sanitari, care au și ei un rol important în monitorizarea problemelor ce țin de sănătate, în comunitățile de romi, în special. Astfel de mediatori există în localitățile Ciprian Porumbescu, Gulia, Dornești, Fălticeni, Rădăuți și la Voitinel, dar în această din urmă localitate mediatoarea se află în concediu de maternitate. Ar mai fi nevoie neapărat de mediatori sanitari la Mitoc și Pătrăuți.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI