Rectificarea bugetară nu va presupune miracole

> Potrivit șefului administrației județene, vor avea prioritate autoritățile publice aflate în dificultate financiară extremă
Președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, ieri, la o întâlnire cu primarii din județ, că se așteaptă la o rectificare bugetară pozitivă și că fondurile se vor aloca prioritar primăriilor care sunt în situații financiare dificile. Nechifor le-a spus primarilor că în scurt timp se vor afla indicatorii macroeconomici în baza cărora se va face rectificarea bugetară, arătând că ritmul de creștere e mare, de peste 2%, dar nu este spectaculos astfel încât să asigure fonduri îndestulătoare. El a arătat că perioada actuală nu este foarte simplă pentru că anul viitor este nevoie de 2,5 miliarde de euro pentru creșterea pensiilor și salariilor, dar și de alte 3 miliarde de euro pentru plata împrumutului de 20 de miliarde de euro de la FMI, BM și CE. Nechifor a subliniat că în România, unde este economie de consum, este nevoie de salarii și pensii mai mari, menționând că, atât timp cât nu sunt bani în buzunarele cetățenilor, nu este consum și economia nu funcționează. El le-a mai spus că nu trebuie să se aștepte la lucruri miraculoase la rectificarea bugetară care ar putea fi făcută la sfârșitul acestei luni sau la începutul lunii viitoare, precizând că vor avea prioritate autoritățile publice aflate în dificultate financiară extremă.
 

Cătălin Nechifor

Președintele CJ Suceava le-a mai explicat primarilor că perioada actuală este una pentru programările europene de finanțare, întrucât se încheie exercițiul financiar 2007-2013 și se pregătește cel din perioada 2014-2020. El a menționat că acum se poate face un efort pentru obținerea de finanțări pe programul care se încheie, întrucât sunt realocări de fonduri sau resturi de finanțare care se pot fructifica. Cătălin Nechifor le-a mai spus primarilor că ar trebui să găsească și surse de finanțare private, să găsească proiecte de afaceri în localitățile lor pe care să le livreze apoi celor interesați astfel încât autoritatea publică să producă profit pentru comunitate. „Știu că sunt firme care vor să vină în România, dar trebuie să știm să vindem un proiect. Mergeți pe studii de fezabilitate cu generare de profit și locuri de muncă” i-a îndemnat Nechifor pe primari. El și-a exprimat încrederea că va fi adoptată legea parteneriatului public-privat, astfel încât să se poată realiza, transparent, proiecte generatoare de profit. Nechifor i-a spus în mod special primarului din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, că ar trebui să facă un astfel de parteneriat public-privat pentru finalizarea lucrărilor la pârtia de schi de pe Rarău. Nechifor a mai spus că el va încerca să discute cu reprezentanții unei firme japoneze să investească într-un parc industrial din județ. Președintele CJ Suceava a mai anunțat primarii că după 1 noiembrie va fi organizat un seminar pentru pregătirea perioadei de finanțare europeană 2014-2020, menționând că se va afla la Comitetul Regiunilor la Strasbourg unde se va adopta poziția autorităților regionale privind acest exercițiu financiar. „Este clar că viitoarea finanțare nu va mai fi axată pe coeziune socială, ci pe competitivitate” a spus Nechifor. Președintele CJ Suceava a mai declarat că și Programul Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova se va modifica și va fi divizat în POC România – Ucraina și POC România – Republica Moldova. El a recunoscut că a fost mai dificil să fie accesate fondurile pe POC România – Ucraina – Republica Moldova întrucât trebuia să fie propuse proiecte cu impact în Republica Moldova, dar că POC România – Ucraina va putea fi mai bine fructificat în cooperare cu partenerii județului Suceava din Ucraina, în special din Cernăuți.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: