oKilă peste tot

„Țara mea cu ochi frumoși”

I-am promis domnului academician de arte tradiționale și folclor Aurelian Ciornei că voi scrie ceva legat de un poet popular din Frasin, pe numele lui Sahlean.
 

Care ar fi lăsat în urmă niște podoabe de suflet. Spre exemplu, „De-aș trăi cât Miorița”. Aici poți să interpretezi cum vrei. O fi vorba de animal, cel care întinde singur gâtul spre tăiere sau de opera fără autor, pe care noi, ăștia mai vechi, am avut nesimțirea s-o învățăm în școală și care a străbătut prin diverse forme de prezentare o lume întreagă? E adevărat, balada „Miorița” este vie, la fel ca și cel care și-a dorit să trăiască atât cât și ea. Pentru că punându-ți semnătura pe un material care se referă la acest subiect, vei rămâne și tu în istorie. Dar tot (așa am înțeles) răposatul Sahlean mai avea o metaforă sugestivă: „Țara mea cu ochi frumoși”. Sincer, pentru „atleții” poeziei de azi s-ar putea să sune prea… pășunist. Mie, în schimb, îmi place. Nu că m-ar da naționalismul afară din casă, dar imaginea din afara cuvintelor este extraordinară. Pentru cineva care trăiește arta. Și, îmi cer scuze, mă număr și eu printre „tâmpiții” ăia. Păi imaginează-ți cum te-ai simți dacă ai fi privit de câteva milioane de ochi frumoși și blânzi. În ce te-ai transforma? Eu, cel puțin, cred că aș deveni și eu ca și ei. Așa că îi mulțumesc lui conu’ Aurică pentru informații și îl aștept să se țină de cuvânt și întru realizarea cărții de memorii despre care am mai scris.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI