Prin expoziția „Cultură și civilizație evreiască în zona Moldovei”

Muzeul Bucovinei marchează Ziua Holocaustului din România

Expoziția „Cultură și civilizație evreiască în zona Moldovei” va fi deschisă la Muzeul de Științele Naturii miercuri, 9 octombrie, de la ora 12, fiind dedicată Zilei Holocaustului din România.
 

Evenimentul este organizat de Muzeul Bucovinei Suceava, în colaborare cu Muzeul de Istorie din Roman-Complexul Județean Neamț, Comunitatea Evreiască și Arhivele Naționale Suceava. Potrivit organizatorilor vor fi expuse documente, obiecte de cult, fotografii, cărți ebraice – unele rare – reprezentative pentru „ilustrarea prezenței și contribuției evreilor atât pe teritoriul Bucovinei, cât și pe cel al orașului Roman”. Printre exponate se vor afla fotografia și cartea dedicată Vioricăi Agarici, distinsă post-mortem cu titlul și diploma de „Drepți între popoare”, „al cărei destin se va confunda la un moment dat cu cel al orașului Roman, salvând în iulie 1941 mii de evrei, deportați ai pogromului de la Iași „cu trenurile morții” spre lagărul de la Călărași (Ialomița)”, precizează Muzeul Bucovinei. Ziua de 9 octombrie marchează începutul deportării forțate a evreilor din Sudul Bucovinei în Transnistria. „Prin declararea zilei de 9 octombrie drept zi a Holocaustului, statul nostru a recunoscut faptul că evreii din România nu au fost scutiți de experiența tragică prin care au trecut evreii din țările aflate în zona de influență a Axei”, au mai spus istoricii MB.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI