Contribuție de asigurări de sănătate pentru veniturile realizate din închiriere

Persoanele care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor, respectiv din închirieri, sunt obligate să plătească contribuție de asigurări sociale de sănătate în cuantum de 5,5%, indiferent dacă acestea mai realizează sau nu și alte venituri, informează Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava, într-un comunicat prin care se precizează că așa prevede OG nr. 88/2013, de modificare a Codului fiscal.
 

Conform AJFP Suceava, în prezent contribuția de asigurări sociale de sănătate se datorează pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor numai în situația în care nu se realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din pensii, șomaj și activități independente. Astfel, baza de calcul a contribuției de 5,5% o reprezintă diferența dintre venitul brut și cheltuiala deductibilă, aceasta din urmă fiind determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Baza de calcul pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu minim brut pe țară, dacă este singurul venit realizat, și nici mai mare de 5 salarii medii brute pe economie. De asemenea, impozitul pe venit anual va fi recalculat de către organul fiscal, în vederea acordării deducerii contribuțiilor din venitul brut realizat. În cursul anului, contribuabilii vor achita impozitul în cotă de 16% ca plăți anticipate la venitul brut stabilit în contract, din care se scade cota de 25%. În anul următor se face regularizarea impozitului, după acordarea deducerii contribuțiilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: