„Bucovina unită prin limba și tradițiile ei”

Prima etapă a proiectului „Bucovina unită prin limba și tradițiile ei”, proiect finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, care s-a desfășurat între 01.09.2013-20.09.2013, este intitulată „Călătorie în spațiul mirific al strămoșilor”.
 

Putem afirma cu mândrie și satisfacție că prima etapă a proiectului anunțat în paragraful anterior s-a finalizat cu succes. Ținem să argumentăm că suntem mândri pentru că am reușit să colaborăm cu directori și profesori deosebiți, care, în ciuda solicitărilor birocratice cu care sunt bombardați odată cu începutul noului an școlar, au rezervat timp, implicându-se în procesul selecției și pregătirii elevilor. Cu acest prilej nu ne obosim să repetăm mulțumirile noastre pentru dăruirea lor, profesori care merită cu prisosință toată admirația și recunoștința echipei Forumul Bucovinenilor de Pretutindeni! Trasând o linie definitorie pentru primul pachet de activități se pot cuantifica următoarele rezultate: parteneriate încheiate cu 8 școli românești din Regiunea Cernăuți, Ucraina; diseminarea informațiilor și anunțarea concursului/selecției pentru etapele următoare unui număr de 129 de elevi. Aici ținem să concretizăm că ne-am depășit obiectivul prestabilit în etapa de elaborare a proiectului, în care am țintit asupra unui grup de 100 de beneficiari; alegerea unei locații inedite, ce poate fi asemuită cu un adevărat izvor inepuizabil al culturii bucovinene, pentru organizarea evenimentului „La șezătoare” – Muzeul satului Oprișeni; identificarea unei potențiale săli care va putea deschide în mod ospitalier ușile în fața talentelor selectate, spectatorilor și oamenilor în interiorul cărora bate o părticică din tezaurul bucovinean. Mai exact, preconizăm ca spectacolul final cu genericul „Comori de suflet ale satului bucovinean” să se desfășoare în incinta Casei de Cultură din Iordănești, bineînțeles cu confirmarea domnului primar; înregistrarea foto și video a copiilor ne va facilita elaborarea albumului foto și documentarului, care vor contribui la perpetuarea tradițiilor strămoșilor, nu se vor da uitării, ci vor încolți ca germenii dătători de viață în sufletele tinerelor generații. Menționăm că pozele pot fi vizualizate atât pe adresa de facebook (www.facebook.com/forumul.bucovinenilor), cât și pe site-ul nostru (www.fbp.ro). În linii mari putem identifica o serie de afinități între prezentările celor 8 școli. Am observat importanța cu care localnicii celor 8 sate tratează nunta, obiceiurile aferente acestui eveniment au fost prezentate și înscenate în mai multe școli. Bogăția de culori a costumației populare, dansurile și cântecele de voie bună au evidențiat încă o dată ospitalitatea, generozitatea și dragostea față de propria autenticitate. (Comunicat de presă)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: