Omagii pentru Grigore Ilisei

Luni, 23 septembrie 2013, ora 16.30 în sala „Pictor Aurel Băeșu” a Muzeului de Artă „Ion Irimescu” va avea loc evenimentul „Grigore Ilisei, 70” organizat sub egida Muzeului de Artă „Ion Irimescu” în colaborare cu Primăriei municipiului Fălticeni și Editura „Doxologia” din Iași.
 

Acest eveniment reprezintă un omagiu, pentru întreaga activitate, adus scriitorului ieșean cu origini sucevene Grigore Ilisei, la împlinirii venerabilei vârste de 70 de ani. Cu această ocazie va avea loc lansarea volumului: „Divanul cu prieteni”, despre care Arhimandritul Timotei Aiaonei a spus: „Cartea aceasta este un semn de apreciere și admirație pentru un om al valorilor și faptelor bune, pentru un condeier care a lucrat mereu sub aripa îngerului. O carte pentru un prieten, cu hrisoave de la prieteni care mai crede că lumea se poate schimba în bine. O carte în dar pentru omul care știe să dăruiască altora”. Tot cu aceasta ocazie, sărbătoritului îi va fi dedicat un moment muzical susținut de soprana Mihaela Grăjdeanu de la Opera Română din Iași și doamna lect. univ. Doina Grigore, la pian. Piesele interpretate reprezintă Lieduri ale compozitorului ieșean Viorel Munteanu dedicate scriitorului și publicistului Grigore Ilisei. Grigore Ilisei s-a născut la 20 noiembrie 1943 la Văleni, comuna Mălini, județul Suceava. În anul 1961 a absolvit Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni, apoi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Facultatea de Filologie, secția limba și literatura română, a absolvit-o în anul 1966. Debutează în publicistică încă din timpul liceului în ziarul sucevean „Zori Noi”. Colaborează în perioada studenției la ziarul ieșean „Flacăra Iașului” și la Radio Iași. Este corespondent la numeroase reviste și ziare din București. În 1966 devine redactor la Radio Iași. Debutează din punct de vedere literar în 1970 la Revista „Cronica”, iar în 1972 debutează editorial cu volumul de povestiri „Năvod pentru scrumbii albastre”, la Editura Junimea. Grigore Ilisei a scris peste 15 cărți, a desfășurat o prodigioasă activitate didactică în jurnalism la Facultatea de Jurnalism „Mihail Kogălniceanu” Iași, între anii 1992-1994, a fost profesor asociat la Facultatea de Jurnalism a Universității „Ștefan Lupașcu” Iași între anii 1998-2002. Pentru prestigioasa activitate literară, publicistică și didactică i s-au acordat numeroase distincții printre care amintim: 1979 – Ordinul Meritul cultural clasa a III-a; 2001 – Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de „Cavaler”; Ordinul Ziariștilor clasa I-a; Diploma de onoare a Uniunii Ziariștilor Profesioniști; 2002 – Premiul „Vasile Pogor”, acordat de Primăria Iașilor pentru întreaga activitate jurnalistică și literară; 2003 – Cetățean de onoare al comunei Rădășeni; 2003 – Cetățean de onoare al municipiului Fălticeni; 2003 – Cetățean de onoare al municipiului Iași; 2003 – Crucea patriarhală, acordată de P.F. Teoctist, Patriarhul României.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: