La Muzeul de Istorie, ultima dinaintea reabilitării

Expoziție-eveniment cu peisaje și scene de vânătoare zugrăvite de maeștri

Amatorii artei de bună calitate, cea a picturii maeștrilor germani și austrieci din secolele 17-19, pot viziona, până pe 20 octombrie, expoziția de pictură din colecția Muzeului Național Brukenthal, fiind probabil ultima, având în vedere că muzeul va intra în reabilitare.
 

Expoziția a fost vernisată ieri, în prezența directorului Muzeului Bucovinei, Emil Constantin Ursu, a șefei Secției de Artă de la muzeu, Suzana Cosovanu, a custodelui colecției sibiene, Valentin Mureșan, și a unui public numeros format mai ales de elevi de la Colegiul de Artă Suceava. „Este a treia expoziție cu piese foarte valoroase din colecția Muzeului Național Brukenthal, o expoziție care încheie anul 2013, în ce privește colaborarea cu acest segment, din păcate și din fericire pentru că muzeul de istorie intră în reabilitare. Următoarea expoziție se va deschide, probabil, în prima parte a anului 2015, când muzeul va avea o nouă față”, a precizat în deschidere directorul MB. Valentin Mureșan a explicat vizitatorilor prezenți că expoziția de față reprezintă „doar un fragment din marile colecții ale baronului de Brukenthal”, majoritatea picturilor aparținând unor artiști din perioada secolelor 17-18, în expoziție fiind peisaje realizate în secolul XIX, adăugate colecției după moartea baronului. Custodele a vorbit despre colecționar și istoria colecției sale, care cuprinde pictură germană și austriacă și despre influențele suferite de această pictură. „Grosul numeric al tablourilor îl reprezintă pictura germană și austriacă, genul peisaj. Ele sunt influențate de pictura italiană, care a influențat pictura europeană până în secolul XVIII, dar sunt și influențe flamande și olandeze. Cele mai multe tablouri prezintă peisaje, cu scene de vânătoare, rurale, în tonuri liniștite, ici-colo animate de personaje”, a spus Valentin Mureșan. La finalul evenimentului, Emil Ursu a mulțumit Inspectoratului de Jandarmi, „care au fost întotdeauna alături, necondiționat și fără de care nu am fi putut aduce expoziția”, apoi colegilor de la secția de artă și nu în ultimul rând celor care au ales să vină să vadă expoziția.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI