Convocarea preoților militari din Ministerul Afacerilor Interne

În perioada 16-18 septembrie a.c., la Suceava, s-a desfășurat a IX-a Convocare a preoților militari din structura Ministerului Afacerilor de Interne (M.A.I.).
 

Întâlnirea a avut loc în contextul sfințirii Bisericii militare „Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș”, în data de 17 septembrie. Temele convocării, la care au participat 18 slujitori ai sfintelor altare din toată țara, au fost susținute la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava. Evenimentul a fost prezidat de Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal, care răspunde de activitatea preoților militari. La întâlnire au fost invitați domnul Florin Sinescu, prefectul Sucevei, și colonelul dr. Dan Hoffman, inspectorul șef al pompierilor suceveni. În cuvintele de învățătură, atât Înaltpreasfințitul Pimen, cât și Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, au subliniat jertfelnicia pompierilor militari în lupta cu flăcările și în salvarea de vieți omenești. Au fost pomeniți și ceilalți angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, care, alături de pompieri, zi de zi, sunt „față în față cu moartea”, în nobila slujbă de a veghea la respectarea legii și ordinii publice pentru semenii lor. Tocmai de aceea, înaltele fețe bisericești au subliniat importanța deosebită pe care o au preoții militari în lucrările duhovnicești cu cadrele Ministerului Afacerilor Interne și familiile acestora, amintindu-se versul imnului de stat al României – „Preoți cu cruce-n frunte căci oastea e creștină”. Problemele și soluțiile pe care le-au găsit în pastorația de zi cu zi au fost amintite de preotul vicar Constantin Niculae, șeful Secției Asistență Religioasă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, și detaliate apoi de fiecare preot militar în parte. Tot în cadrul convocării, a fost prezentată cartea „20 de ani în Siberia”, de către prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, și a fost expusă tema „Constantin cel Mare și Sfânta Împărăteasă Elena, în pictura bizantină din bisericile bucovinene”, de către diaconul prof. dr. Vasile M. Demciuc, șeful Catedrei de Istorie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Programul a continuat cu un pelerinaj la sfintele mănăstiri din Bucovina. Preoții militari s-au închinat la mormântul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, de la Mănăstirea Putna, după care au continuat cu Mănăstirile Sucevița și Moldovița. Pelerinajul s-a încheiat la Biserica Militară cu hramul „Sf. Ioan Botezătorul”, situată în incinta Detașamentului de pompieri Câmpulung Moldovenesc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: