Prezență scăzută la alegerile pentru Camera Agricolă Suceava

> Aspiranții la un loc în colegiul acestei structuri ar fi trebuit să se implice mai mult în mobilizarea celor cu drept de vot, crede Vasile Schipor, șeful Direcției Județene Agricole
Scrutinul pentru alegerea celor 25 de membri ai Colegiului Județean al Camerei Agricole a Județului Suceava a decurs ieri fără incidente. În cele 10 circumscripții electorale au fost constituite 113 secții de votare, la urne fiind așteptați 111.765 de electori, persoane aflate în evidența Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA). „Scrutinul decurge în mod normal, fără probleme deosebite. Chiar nu avem nicio localitate din care să se semnaleze incidente” ne-a declarat ieri, cu puțin înainte de închiderea urnelor, Vasile Schipor, directorul Direcției Județene Agricole Suceava.
 

În schimb, prezența alegătorilor în secțiile de votare a lăsat mult de dorit. Șeful DAJ aprecia că votanții își vor fi exprimat opțiunile în proporție de 15% din totalul celor cuprinși pe listele electorale. Schipor este de părere că aspiranții la un loc în Colegiul Județean al Camerei Agricole ar fi trebuit să se implice mai mult în mobilizarea celor cu drept de vot. „Ne-am așteptat ca implicarea candidaților să fie mult mai mare. Aceasta pentru că este vorba despre o structură care se înființează eminamente la solicitarea lor și beneficiind de tot sprijinul din partea noastră. De aceea, am fi vrut ca să facă o mai bună mobilizare în teritoriu, astfel încât să-și susțină cauza” a precizat Schipor, adăugând că esențială ar fi trebuit să fie și puterea de convingerea a candidaților. Responsabilul DAJ spune că fermierii care „derulează” subvenții prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură ar trebui să aibă cei mai buni specialiști pe lângă centrele zonele ale acestei instituții – după care, de altfel, au fost stabilite și colegiile locale ale Camerei Agricole. Mai ales că, respectivele colegii, în calitate de legislativ, vor alege membrii serviciilor operaționale locale, care constituie executivul camerelor agricole. Vasile Schipor reamintește că noile structuri, odată intrate în funcțiune, au atribuții de sprijinire a fermierilor pe linia întocmirii proiectelor pentru atragerea de fonduri de la Uniunea Europeană și de acordare de consultanță în implementarea și buna derulare a acestora. De asemenea, pe lângă camerele agricole pot fi înființate societăți comerciale în scopul aprovizionării cu semințe, material săditor, erbicide, pesticide, dar și servicii de însămânțări artificiale, servicii veterinare etc. Totodată, camerele agricole au atribuții pe linia formării profesionale, multe dintre proiectele cu finanțare europeană fiind condiționate de pregătirea de specialitate a solicitanților.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: