Flutur visează că Dragomirna va fi în patrimoniul UNESCO

Liderul județean al PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a stârnit ropote de aplauze, duminică, pe scena tocmai inauguratului cămin cultural din localitate, în momentul în care le-a vorbit localnicilor despre o posibilă înscriere a Mănăstirii Dragomirna în patrimoniul mondial UNESCO.
 

Gheorghe Flutur a declarat ca și-ar dori ca Mănăstirea Dragomirna, aflată în această localitate, să fie inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, la fel cum s-a procedat, în urmă cu trei ani, cu Mănăstirea Sucevița. Aflat la inaugurarea căminului cultural din comuna Mitocu Dragomirnei, senatorul Gheorghe Flutur a spus în fața a câtorva sute de oameni că ar trebui ca Mănăstirea Dragomirna sa fie inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, la fel cum s-a procedat în cazul mănăstirii Sucevița, care a fost inclusă în lista UNESCO în vara anului 2010. Mănăstirea Dragomirna, aflată la 15 km de municipiul Suceava, ctitorită de mitropolitul cărturar Anastasie Crimca și marele logofăt Lupu Stroici între 1608-1609, impresionează prin forma de „lamă” pe care o are biserica, privită pe axa longitudinală, iar turla are o înălțime de 42 de metri. Biserica este decorată în exterior cu elemente sculpturale ce alcătuiesc o broderie, iar pictura interioară este inovatoare prin concepția în alegerea și tratarea temelor. Biserica Învierii de la Mănăstirea Sucevița a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial la reuniunea UNESCO care s-a desfășurat în luna august 2010 în Brazilia. Bisericile din Moldova au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial în anul 1993, iar Biserica Învierii din Sucevița a completat acest complex. Zidurile interioare și exterioare sunt în întregime decorate cu picturi datând de la sfârșitul secolului al 16-lea. Biserica este situată în interiorul Mănăstirii Sucevița și este singura care include o reprezentare a scării Sf. Ioan Climax.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: