Eșecul solidarității ?

În urmă cu vreo jumătate de veac, chiar și după, „Reportaj cu ștreangul de gât” de Julius Fucik (în lb. română, 1959, ESPLA, ediție cenzurată; prima ediție necenzurată avea să apară în limba cehă abia în 1995) era o lectură aproape obligatorie. Astăzi destui de puțini știu (și mă refer cu precădere la lucrătorii din media) că ziua de 8 septembrie era marcată (începând cu 1958, de la Congresul al IV-lea al OIJ, ținut la București!) de Organizația Internațională a Jurnaliștilor (OIJ), drept „Ziua internațională a solidarității jurnaliștilor”.
 

L.D. CLEMENT

În numele unei anume solidarități, ziaristul de stânga (la „Rude pravo”) și scriitorul ceh – înhățat de Gestapo, introdus în lagărul de concentrare Ravensbriik, dus în fața unui tribunal nazist la Berlin care îl condamna pe 25 august 1943 pentru a fi executat pe 8 septembrie – a devenit, prin OIJ (fondată în 1946, ca organizație a ziariștilor din statele antifasciste), simbol al presei din țările europene vasale sovieticilor (ca și al stângii franceze, italiene ș.a.). OIJ care a funcționat spre a se opune FIJ, federație de breaslă încercând să acopere cealaltă față a lumii… Astăzi, printre atâtea și atâtea structuri de gen, mai mari sau mai mici, atâtea interese, atâtea medii, teorii și tendințe etc. este din ce în ce mai dificil de vorbit despre solidaritate; mai ales când ea este emanația unui congres ca cel de la București. Și pare-se cu neputință despre un diapazon universal de la care să se acordeze toate vocile presei. Cât despre Julius Fucik, o victimă a istoriei, ar putea fi un nume și o poveste desprăfuite și rescrise.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: