Mărire și decădere

…Ca să mă înțelegeți. După un incident cu un dulău care mai mereu îmi ținea calea iar într-o dimineață era să mă jumulească împreună cu încă vreo cinci, după o meșteșugită încercuire, mi-am zis că e bine să-i/să le devin vasal. L-am/i-am studiat o vreme de la distanță și le-am vorbit respectuos spunându-le cuțu-cuțu ș.a. Am priceput că dulăul era șeful haitei (de vreo 20 în total, pe atunci; într-un an, pe cât se zicea că sunt prinși, numărul lor aproape că s-a dublat) și că e secundat de un locotenent mai tânăr. Mi-am mai zis că lor să le intru în grații și, prin primăvară, am fost nespus de fericit că deja mă tolerau fără să mă mârâie. Devenind aproape amici, toată vara m-au lăsat să-i hrănesc și eu din când în când (știam că încă nu-i ilegal) și să le aduc apă în zilele toride.
 

L.D. CLEMENT

Astfel am ajuns așa de prieteni că acum mă întâmpinau, iar dacă nu aveam ceva bun, mi se tolăneau la picioare, să-i scarpin. Și-mi făceam datoria de vasal, cu iluzia că devenisei și eu un subșef de haită. Nu uit nici că, de câteva ori, m-au făcut de rușine. Părelnic domesticiți, se aruncau la alții să-i rupă. Și vă închipuiți ce mi-au auzit urechile! Lor nu le păsa, dar eu mi-am făcut inimă rea… Însă de vreo lună a apărut un altul: masiv, dublu cât dulăul meu, dar schilav. După o săptămână a început a se ține pe picioare și să emită pretenții. Iar după alte câteva zile, ce era de bănuit se și întâmplase. Toată haita, într-o organizare de armie feudală, pornea atacul, prin stația de autobuze, la buncărul de peste bulevard. În față cei tineri și ațoși, urmați de cățelandrii fătați anul acesta, pe cale să învețe cum se poartă războaiele. La mijloc, precum un împărat, noul șef, în jurul locotenenților săi. Iar pe la urmă, fără chef, mai agale, dulăul meu și amicul său, ce (încă?) nu-l trădase… …Ca să mă-nțelegeți. Aproape o vară am visat că-s mai mare peste o haită. Am decăzut. Sunt trist.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: