Camera Agricolă în fața alegerilor

116.013 fermieri care au beneficiat în ultimul an de subvenții în agricultură și figurează în evidențele Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Suceava vor desemna duminică, 8 septembrie, prin alegeri directe, pe buletine de vot, Colegiul Județean al Camerei Agricole Suceava.
 

Scrutinul pentru Colegiul Camerei Agricole Județene se va desfășura în conformitate cu Legea 283/2010, privind camerele agricole, și Ordonanța 58/2013, care o modifică pe prima. Conform noilor prevederi legale, camerele agricole încă în funcțiune, care au buget de la Ministerul Agriculturii, vor fi înlocuite de aceste noi camere agricole județene ale fermierilor. Acestea din urmă nu vor mai beneficia de buget de la stat, principiul de bază al funcționării lor fiind autofinanțarea și surse atrase, conform legii. Vor fi aleși duminică 25 de membri, care își vor desemna, la rândul lor, un președinte, un vicepreședinte și un secretar. Directorul în exercițiu al Camerei Agricole Județene Suceava, dr. ing. Viorel Marinache, recomandă ca toți fermierii ce figurează în evidențele APIA să vină la vot. „Aș spune fără teama de a greși că agricultorii să fie atenți la ce votează, pentru că de acest vot depinde viitorul lor economic. E de preferat, de asemenea, și recomand lucrul acesta, ca angajările în noua structură să se facă din rândul personalului existent, rodat în problemele agriculturii sucevene, oameni cu experiență căpătată de-a lungul anilor, buni specialiști” ne-a spus ing. Viorel Marinache. Instituția condusă de peste 10 ani de Viorel Marinache, în diversele ei forme care au existat, a școlarizat, de-a lungul timpului, peste 4000 de fermieri, întocmind peste 2000 de proiecte cu finanțare externă, care au atras multă valută în județ. Camera Agricolă Județeană Suceava a coordonat, de asemenea, crearea și monitorizarea a peste 100 de forme asociative profesionale în agricultură, oferind, potrivit legii, consultanță agricolă gratuită unui număr de fermieri de ordinul miilor. Potrivit normelor, duminică, pe fiecare buletin de vot vor fi nouă categorii de candidați, iar din fiecare se va alege un număr de membri, după cum urmează: opt din asociațiile profesionale ale fermierilor, doi din patronate, doi din sindicate, doi din cooperative agricole, unu de la ocoale silvice private, unu din domeniul cercetării agricole, patru din rândul fermierilor de peste 35 de ani, patru dintre fermierii sub 35 de ani și unu din Colegiul Medicilor Veterinari. Practic, asta înseamnă că alegătorii vor putea pune nouă ștampile pe buletinul de vot, la fiecare categorie, pentru fermierul, forma asociativă preferată etc. Pe de altă parte, alegătorul nu este obligat să pună ștampila la fiecare categorie. Întrebat de noi dacă va candida, Viorel Marinache a dat un răspuns sec: „Da, voi candida, e păcat ca experiența câștigată de-a lungul anilor să nu o pun în valoare”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: