În apărarea „bogăției naționale”

„Bogăția națională nu trebuie vândută pe nimic, nimănui” a afirmat, joi, președintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Băișanu, care consideră că, în cazul Roșia Montană, statul român are o bogăție inestimabilă și stă la latitudinea Parlamentului României să decidă dacă aceasta rămâne în proprietatea statului și gestionată de stat sau a unei societăți comerciale care urmărește să realizeze profit.
 

În opinia liderului liberalilor suceveni, în acest caz statul român ar trebui să investească într-o societate care să exploateze în numele și pentru folosul statului român. Parlamentarul PNL a subliniat că nu va vota proiectul de lege privind exploatarea de la Roșia Montană întrucât consideră că nu este normal ca țara să fie vândută pe nimic în condițiile în care mulți români trăiesc la limita supraviețuirii. Băișanu a explicat că Guvernul a renegociat contractul și a transmis legea spre Parlament, întrucât este nevoie de o decizie în acest sens pentru nu a intra în conflict cu firma respectivă. Liderul PNL Suceava susține că legea ar trebui dezbătută în regim de urgență, ceea va determina ca președintele Traian Băsescu să nu mai aibă motiv pentru organizarea unui referendum pe această temă. „O decizie a Parlamentului este mai presus de voința unui singur om” a mai spus Băișanu. Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare. Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârșitul acestui an, iar participația statului ar crește cu încă 5,69%, la 25% din acțiuni, dar condiționat de emiterea la timp a tuturor autorizațiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources și Roșia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării. Compania Roșia Montană Gold Corporation deține la Roșia Montană (județul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint. Investiția Roșia Montană, blocată de mai mulți ani din cauza disputelor privind protecția mediului, a fost inclusă în Planul național de investiții și locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern și prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul. Compania Gabriel Resources deține în prezent 80,69% din proiectul Roșia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: