„Avem posibilitatea ca Bucovina istorică să devină regiune europeană”

Liderul liberalilor suceveni, deputatul Alexandru Băișanu, a anunțat, ieri, că va lansa un site pentru promovarea inițiativei de înființare a regiunii Bucovina, unde cei care susțin proiectul pot semna în favoarea acestuia, subliniind că inclusiv mulți bucovineni din diaspora doresc acest lucru. „Să privim și în viitor, în condițiile în care Ucraina aderă la Uniunea Europeană și avem posibilitatea ca Bucovina istorică să devină regiune europeană” a spus Băișanu, într-o conferință de presă.
 

Potrivit parlamentarului liberal, județul Suceava îndeplinește criteriile necesare pentru a fi o regiune de sine stătătoare, iar față de județele din apropiere este diferit, având capacitatea economică, istorică și culturală care să permită înființare unei regiuni distincte. „Nu voi abdica de la acest ideal, ca Suceava să devină regiune distinctă. Când Bucovina s-a unit cu România avea un statut special, ce a rămas o perioadă și după unire, cu Dietă și Constituție specială” a spus Băișanu, care a subliniat că decidenții trebuie să se întoarcă la actul inițial de unire între Bucovina și Regat înainte de a stabili noua formă de organizare administrativ-teritorială. El a mai spus că, pentru România, unirea cu Bucovina a fost un câștig, mai ales că, la vremea respectivă, în Bucovina populația era formată din o treime români, o treime ucraineni, iar restul de alte naționalități. „Ne obligă pe noi să respectăm voința din perioada când s-a decis unirea și să continuăm păstrarea specificului distinct al acestei zone” a spus Băișanu. Premierul Victor Ponta declarase, la mijlocul lunii august, la Suceava, că susține înființarea regiunii Bucovina și a arătat că formula cu cele opt actuale regiuni de dezvoltare nu este cea mai bună, pentru că sunt prea mari pentru standardele europene. „Dacă tot am copilărit în Bucovina, sunt pentru. De fapt, regiunea Bucovina ar fi frumoasă o microregiune europeană Bucovina. Dacă tot se semnează acordul de asociere cu Ucraina, în noiembrie, la Vilnius, poate că facem o microregiune europeană, Bucovina adevărată, Bucovina întreagă. În rest, în momentul în care vom ajunge anul viitor să vorbim de regiuni, vedem care este soluția cea mai sustenabilă, însă mesajul dat prin Direcția Regională Antifraudă la Suceava e un mesaj de sprijin pentru județ și pentru această regiune” a spus Victor Ponta.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: