În timp ce responsabilii din agricultură spun că se vinde cu 0,8 lei/kg

Samsarii iau grâul sucevenilor cu 30 de bani/kg

> Pe fondul unui an agricol bun, în județ s-ar putea înființa microfabrici de nutrețuri combinate > Din cauza tarifelor percepute, depozitele autorizate pentru păstrarea cerealelor nu ar putea fi solicitate decât de marii fermieri
 

Județul Suceava are nevoie de cel puțin o fabrică de preluare și prelucrare a cerealelor, declară Vasile Schipor, directorul executiv al Direcției Județene pentru Agricultură Suceava. Responsabilul DJA spune că, pe fondul unor producții bune, prețul grâului este de 0,6-0,8 lei/kg, iar cel estimat al porumbului de 0,4-0,8 lei/kg, condiții în care cantitățile destinate valorificării ar putea lua calea obținerii de nutrețuri combinate. „O să promovăm, în ședința de comitet de analiză din această lună, o propunere de ordonanță de urgență sau de orice altă modalitate pentru a înființa, la nivelul județului Suceava, cel puțin o microfabrică de nutrețuri combinate, astfel încât producția din zonă să fie cumpărată și să fie valorificată eficient” arată Schipor. Directorul executiv al DJA precizează că există deja fermieri dispuși să se implice într-o asemenea întreprindere, însă programele cu finanțare europeană nu conțin măsuri care să sprijine inițiative de acest gen. „În prezent, prin Măsura 2.1, se asigură fonduri doar pentru modernizări, dar este de dorit ca, măcar din 2014, când vor fi lansate noi programe de finanțare, să promovăm o linie de finanțare externă sau una de creditare, pentru crearea de mici FNC”, reliefează Schipor. Directorul executiv al Direcției Județene pentru Agricultură susține că inițiativa a fost discutată în cadrul unei întruniri a fermierilor din nord-estul Moldovei, prilej cu care s-a concluzionat că trebuie făcute eforturi conjugate, în așa fel încât măcar câte o unitate de prelucrare a cerealelor să fie amenajată în fiecare județ. Microfabricile de nutrețuri combinate ar urma să funcționeze pe lângă exploatațiile vegetale mari, de 400-500 de hectare, și să colecteze inclusiv producția din zonele învecinate. Tot pe lângă fermele mari, DJA autorizează depozite destinate preluării supraproducției, Schipor recunoscând că, din cauza tarifelor de depozitare percepute, acestea nu ar putea fi solicitate decât de către marii fermieri. Pe de altă parte, preluarea direct din câmp, de către samsari, se face, conform unor surse, la circa 0,3-0,4 lei/kg, păstrarea și valorificarea ulterioară, pe măsura consumului, putând aduce venituri mai consistente. „Există, însă, și cumpărători care preiau producția direct din câmp, iar atunci când producătorul este strâns cu șurubul, își dă marfa mai ieftin. Însă, când la dispoziție sunt puse spații de depozitare, uscare și recondiționare corespunzătoare, normal că, după o perioadă, prețul obținut de fermieri va fi mai mare” explică Vasile Schipor, șeful DAJ, menționând că, în fiecare zonă importantă a județului Suceava, va fi înființat câte un depozit de cereale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: