Încrederea de/în proximitate

INSCOP a cercetat din nou cum e și în cine e încrederea românilor, iar rezultatele date publicității ieri ale sondajului pe care, iată, îl avem în vedere sunt… cel puțin interesante. Fiindcă reiese că majoritatea românilor își pun toată încrederea, pe categorii de structuri, în Primărie – 37,9% (considerată – pe drept cuvânt! – „instituție politică”), Armată – 64,6% (preferată între „instituțiile executive”), Biserică – 63,9% (în competiție directă, la „instituții sociale”, cu… sindicatele, universitățile, băncile!) și… ONU – 52,5% (între structurile internaționale).
 

L.D. CLEMENT

Dincolo de concluziile astfel formulate ale studiului, dacă am încerca un „top general”, ierarhia supremă ar deveni: Armata, Biserica, ONU și Primăria. În acord, credem, cu un imaginar constant al românimii, implicând și o dihotomie ce funcționează în astfel de situații în abordările sociologice: încredere/credință. Așa încât primele trei locuri ar fi alocate de respondenți, de fapt, unor entități devenite în mod tradițional (da, chiar și ONU!), proiecții ale credinței, pentru ca abia al patrulea să aibă de-a face (în câtă măsură, e dificil de decelat) cu încrederea, cu acel sentiment pus în relație, până la urmă, cu oameni concreți, de la care ai niște așteptări concrete și imediate. Și de ce Primăria (înainte de – potrivit sondajului – Curtea Constituțională, Guvern, Parlament)? Un „argument” tradițional s-ar putea să fie suficient pentru a o impune la vreme de maxime derute. Pentru că mai aproape-i chelea decât cămeșa. Altfel zis, fie ce-o fi „sus”, insul e mai preocupat de ce se-ntâmplă pe strada/ ulița lui, mai lesne ajunge (dacă e s-ajungă…) la poalele aleșilor de-aproape și, când e la o adică, chiar îi mai ia și de bumbi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: