Criza de ser antiviperin a devenit acută

Spitalul Județean Suceava este nevoit să împrumute ser antiviperin de la alte spitale din județ sau din județele învecinate, ultima doză de vaccin fiind administrată marți unui copil mușcat de șarpe.
 

Copilul are 10 ani, este din Fundu Moldovei și se afla la joacă atunci când a fost mușcat de gleznă. Nu se știe dacă șarpele era veninos, dar în astfel de situații se administrează, obligatoriu, vaccinul, în scop preventiv. Copilul a fost internat la Secția Pediatrie de la Spitalul Județean și se află în afara pericolului, dar încă sub supraveghere medicală, întrucât pot apărea reacții adverse. Potrivit dr. Tiberiu Brădățan, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, vaccinul are în componență un ser care poate provoca reacții anafilactice, de aceea e bine ca astfel de cazuri să fie monitorizate la spitalul sucevean. Criza de vaccin antiviperin este o situație cu care se confruntă și alte unități spitalicești din țară, serul necomercializându-se prin farmacii cu circuit deschis, fiind importat tocmai din Slovenia. Lipsa acestui vaccin este un motiv de alarmă, știut fiind că în perioada verii se întâmplă mai des astfel de accidente. Mai multe persoane din județ au fost mușcate de șarpe în acest an, la începutul lunii iulie alte două persoane fiind aduse la spitalul sucevean. Vaccinul trebuie administrat în cel mult 6 ore de la mușcătură; este foarte scump și are un termen scurt de valabilitate. Conform procedurii, serul antiviperin se administrează numai în unitățile spitalicești, care îl achiziționează la prețul de circa 500 de lei flaconul.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI